Обратно към категорията

Започва проучването на средновековен замък в Кърджали

Добавено на: 06.03.2021 09:26
   

Археолози тръгват по следите на четвъртия кръстоносен поход, съобщават от БНР. В Кърджали започва проучването на средновековен замък, където през 1206 година кръстоносците разбират за смъртта на император Балдуин в Търново. Крепостта до село Вишеград е една от най-добре запазените в района със стени, които на места достигат до 10 метра. 

Ръководител на проучването е проф. Николай Овчаров. Според него има готовност разкопките да започнат още тази пролет. Осигурено е и финансирането. 

„Предполага се, че под крепостта има и римски кастел. По река Арда е имало важен път между Константинопол и Рим и е имало серия от такива кастели... На този етап смятаме, че този замък е бил резиденция на управителите на Източните Родопи още през 11 - 12 век“, каза проф. Овчаров. 

Работата започва още през март. С техника ще бъдат премахнати основите на три електрически стълба, захранвали бившия металургичен завод. 

Планираме през май - юни основно да разчистим замъка, да актуваме обекта, за което вече говорим в общината, и след това с европейски проекти замъкът да бъде възстановен в една доста добра височина и осветен“, допълни археологът. 

След Вишеград археолозите отиват на Перперикон, където всяко лято по традиция се провежда научна експедиция. 


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Стотици хиляди лева дължи санираща фирма за просрочие и липса на качество в Сливен
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!