Обратно към категорията

Започва проучването за ефективността на ваксината срещу COVID-19 в България

Добавено на: 29.12.2020 08:35
   

Национално проучване за проследяване на ефективността на ваксината срещу COVID-19 започва в България. В него ще бъдат включени минимум 1 000 души, съобщават от Нова. Изследването ще трябва да проследи какъв имунитет се изгражда при хората след ваксинация и за колко дълго.

„Една от основните задачи за оценка на ефективността на ваксината срещу коронавирус, на който и да е производител, е насочена към изследване на постваксиналния имунен отговор. За да има статистическа достоверност на получените резултати, трябва да бъдат обхванати поне около 1 000 души”, обясни за проучването членът на Националния ваксинационен щаб и ректор на МУ-Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева.

Тя поясни, че сред критериите, по които ще се изследват хората, е наличието на две поставени дози. Ще се анализират още по пол, възраст и придружаващи заболявания.

„Проследяването ще бъде направено по установен дизайн в динамика. Планираме това да стане на втория месец след поставената втора ваксина, на шестия, една година и дори две след ваксинирането”, добави още ректорът на МУ-Пловдив.

Проф. Мурджева поясни, че препаратът вкарва информационна РНК на вируса в организма, като отрече твърденията, че ваксината може да образува ракови клетки.

„Ваксината ни подготвя за среща със самия вирус, за да бъдем защитени с един мощен арсенал от клетки и молекули”, уточни проф. Мурджева.

Членът на Националния ваксинационен щаб уточни, че имунният отговор започва да се изгражда веднага след първата инжекция. Стойностите, гарантиращи защита, се постигат след 20 ден от втората ваксина.

„Ако правим аналогия със самото заболяване, там около месец след боледуване започват да се образуват първите антитела”, коментира още тя.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Овладяха пожара над Котел с участие и на хеликоптер
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!