Обратно към категорията

Започват масови проверки на детски играчки и гирлянди

Добавено на: 17.11.2020 08:22
Снимки: Pixabay.com
   

От днес Главна дирекция „Надзор на пазара“ при Държавна агенция за метрологичен и технически надзор започва поредната национална кампания „Безопасна Коледа“ за проверки на предлаганите на пазара по Коледа детски играчки, електрически светлинни гирлянди и пиротехнически изделия. Кампанията се провежда вече девета поредна година и ще продължи до 22 декември.

В рамките на миналогодишната кампания несъответствия са установени при 30 процента от проверените играчки и при близо 45 процента от проверените светлинни гирлянди, научи 999 от Държавна агенция за метрологичен и технически надзор. Без задължителните указания за употреба и информация за производител са били и 20 процента от продаваните пиротехнически изделия.

И тази година при проверката на играчки и светлинни гирлянди инспекторите ще следят за наличие на маркировка за съответствие, инструкция за употреба, формални и видими несъответствия, които могат да се установят по време на инспекциите. За светлинните гирлянди ще се акцентира дали са обявени технически параметри и инструкции, свързани с безопасната употреба. Докато при детските играчки фокусът ще е насочен към възможност за отделяне на малки детайли или части, които крият риск за поглъщане и задушаване при употреба от деца под 3-годишна възраст.

Ще бъдат проверявани производители, дистрибутори, търговци на едро, търговци на дребно и онлайн платформи.

Снимката е илюстративна


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Окончателно: ВАС отмени заповедта на ОДБХ – Ямбол за евтаназия на стадото на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!