Обратно към категорията

Започват нови протести срещу закона за закрила на детето

Добавено на: 07.09.2019 09:33
   

Родители излизат на протести в София и в редица големи градове на страната срещу промените в законодателството в областта на закрилата на детето, които влизат в сила от 1-ви януари 2020-а година. Акцията е организирана във Фейсбук.

Протестът в София е насрочен за 12 часа пред Посолството на на Кралство Норвегия. В същият час се предвижда протестно шествие и до норвежкото консулство във Варна. В Сандански, Пловдив, Ямбол и Благоевград са планирани автопоходи, съобщава БНР. В Русе - автошествие до Дунав мост. В Бургас и други градове протестните акции са планирани пред общините.

Повод за недоволството са промени в законодателството, които влизат в сила от 1-ви януари догодина. Според родители те са силно повлияни от целите и идеологията на Националната стратегия за детето 2019-2030. Работата по проекта на стратегията беше спряна по разпореждане на премиера Бойко Борисов заради появилите се негативни реакции на част от обществото.

Според родители новите законодателни мерки застрашават българското семейство. Опасенията им са свързани например с текстове за извеждане на деца по сигнали.

Междувременно от социалното министерство разпространиха позиция, че в действащите от 2006-а година текстове, които регламентират основанията на настаняване на дете извън семейството, няма промяна. Както досега, така и след първи януари догодина подобна временна мярка за закрила ще може да бъде предприета единствено с решение на съда, при това само в много крайни случаи на насилие, неглижиране и нарушаване интереса на детето. Социалните работници и полицията извеждат деца от семейството само ако животът и здравето на детето са застрашени.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Социални работници разнасят храна и лекарства на възрастните по домовете им
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!