Обратно към категорията

Заради изборите: Промени в НВО и дати на олимпиади

Добавено на: 12.04.2024 12:50
   

Националното външно оценяване по български език и литература в 10 клас остава на 10 юни. Предвижда се обаче то да се проведе в по-късен начален час, заради насрочените избори за национален и европейски парламент на 9 юни, съобщиха от пресцентъра на МОН.

Изпитът за десетокласниците ще започне в 11:00 часа (вместо в първоначално предвиденото начало от 8:00 часа), за да могат училищата с изборни секции спокойно да организират провеждането му. За изменението е подготвена заповед на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, която е публикувана за обществено обсъждане. 

МОН припомня, че датите на външните оценявания бяха определени със заповед, преминала всички етапи на обществено обсъждане в началото септември 2023 г.  След насрочването на извънредните парламентарни избори, както и тези за европейски парламент, в спешен порядък бе проведено оперативно обсъждане с всички регионални управления на образованието, за да се създаде организация и въпреки вота, да не се наложи промяна в първоначално определената дата.
 
Предстои с друга заповед 10 юни да бъде обявен за неучебен за всички останали ученици в училищата с изборни секции. 

Заради насрочените избори МОН предлага и нови дати за някои областни и национални кръгове на олимпиади и състезания. Математическото състезание за ученици от 4 клас "Математика за всеки" ще се проведе на 1 юни. Националният кръг на "Лаборатория за изкуство"  ще бъде в периода 1-3 юни в Бургас. Състезанието "Ключови компетентности по природни науки" (физика, химия, биология) ще бъде от 29 до 30 юни в Силистра. 
Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Поставиха паметна плоча и кръстиха площад на името на певицата Елена Граматикова
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!