Обратно към категорията

Заседание на Консултативния съвет за национална сигурност

Добавено на: 10.01.2022 06:59
   

Президентът Румен Радев свиква на 10 януари заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на тема "Интегриране на Западните Балкани в ЕС. Роля на Република България в разширяването на ЕС и в процеса на стабилизиране и асоцииране: Република Северна Македония и Албания".

Когато през декември обяви, че КСНС по темата за Република Северна Македония ще бъде свикан в първата половина на януари, президентът Радев посочи, че е важно да има становище на този политически орган, в който и партиите да имат ясна консолидация какво трябва да се направи, така че да ускорим процеса за интеграция на Република Северна Македония в ЕС, но при зачитане на българския национален интерес.

Преди дни Радев приветства намеренията на правителството да бъде активизиран диалогът с РСМ по всички важни теми от взаимен интерес, но паралелно с това изрази очакване да бъдат решени и всички отворени проблеми. Той посочи, че конституционните гаранции на правата на македонските българи, отказът от езика на омразата, прекратяването на процесите на дебългаризация, на фалшифициране и унищожаване на нашето хилядолетно културно и историческо наследство само ще спомогнат и ще ускорят процеса на интеграция, за да може най-сетне ние да отворим вратата за преговори за членство.

Премиерът Кирил Петков, който се очаква да посети Скопие на 18 януари, заяви в парламента, че позицията на България към преговорния процес с РСМ се запазва, както е разписано в Декларацията на НС от 2019 г., и се надгражда с пет отделни комисии.

Тази година се навършват 30 години откакто България първа в света призна независимостта на Македония с името Република Македония на 15 януари 1992 година.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Стотици хиляди лева дължи санираща фирма за просрочие и липса на качество в Сливен
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!