Обратно към категорията

Защо зачестиха земетресенията в България

Добавено на: 10.03.2021 10:11
   

Поредни три слаби земетресения бяха регистрирани вчера на територията на област Хасково, съобщиха от Националния институт по геофизика, геодезия и география, като най-силният трус, с магнитуд 2,8 по скалата на Рихтер, е бил отчетен в 01;38 часа през нощта срещу понеделник.

Преди два дни имаше 4 слаби земетресения между Димитровград и Хасково. Те са с малък магнитуд между 2,2 и 2,9, но някои от тях бяха усетени от хората.

Причините за зачестилите трусове у нас и на Балканите разкри в "Денят започва" по БНТ доц. Петя Трифонова, зам.-директор на националния институт по геофизика, геодезия и география.

"Известно е, че Балканският полуостров е доста сеизмична зона. Територията на Гърция и Турция е много по-сеизмична, отколкото България. Там често стават земетресения и причина за тях е колизията между африканската е евроазиатската плоча. В резултат на тези движения се натрупват напрежения в земната кора, активират се разломни структури и се получават тези земетресения", заяви доц. Трифонова.

По думите й, сеизмичната активност у нас е спокойна в момента. Не очакваме поредица от автършоци.

"Имаме дефинирани няколко огнища, които следим как се развиват процесите та. Сеизмична опасност има, тя е константа. Ние можем да се постараем да минимизираме последствията от силно земетресение. Трусовете не могат да се прогнозират, така че трябва да сме подготвени. В България е имало много силни земетресения, което означава, че такива ще има и ние трябва да сме подготвени да ги посрещнем подобаващо", заяви още доц. Трифонова.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

Благотворително: Вики отива на рехабилитация в Турция
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!