Обратно към категорията

Засилени проверки в цялата страна по Великден и Гергьовден

Добавено на: 05.04.2020 09:41
   

Засилени проверки в цялата страна по Великден и Гергьовден. Освен магазините и пазарите, тази година заради извънредното положение - ще се следят и обектите, които доставят храна до домовете. Колко ще ни струва празничната трапеза?
От началото на извънредното положение поскъпване по борсите и тържищата се отчита предимно при плодовете и зеленчуците. На едро например цената на килограм лимони е скочила почти двойно. В дните преди Великден и Гергьовден - активно ще се следи безопасни ли са основните продукти, които слагаме на празничната трапеза – като агнешко, козунаци, яйца, бои и салати. Очакванията са килограм агнешко от обора да струва около 5 лв., а в търговската мрежа – 15.
За да се подкрепи родното производство по време на извънредното положение - животновъдите искат търговците да изкупуват и предлагат само българско агнешко.

"Почти всички големи вериги склониха да го направят. Няма да има ситуация, като миналата година с вноса. Остана и по-малките търговци да предприемат тази крачка", каза пред Нова телевизия Симеон Караколев – Национална овцевъдна и козевъдна асоциация.

За да се улесни достигането на родното агнешко до големите вериги - държавата отпуска средства на кланиците. Въпреки взетите мерки - животновъдите прогнозират тежки времена за бранша.
"Придвижването на хората, към малките населени места, където са фермите е затруднено. Със сигурност ще има щети върху бранша", добавя Караколев.

Ударът на кризата вече усещат и зеленчукопроизводителите в Санданския край. Отглеждането на продукцията изисква същите грижи и разходи, но пазар – няма.
"Къде ще се издава тази стока, и най-малкото като има внос, тоя внос направо те унищожава, унищожава ни като цяло", на мнение е производителят Владимир Петров.

По борсите с плодове и зеленчуци обаче от няколко дни тировете с вносна стока са намалели наполовина. И цените на цитрусите устремено тръгнаха нагоре.

От комисията, която следи пазара на едро, не очакват спекула с цените по празниците. И успокояват, че складовете са пълни с продукти.

"Ако потребим домати, които в момента падат, зелена салата и зелен лук, агнешко и яйца – ние ще платим точно толкова, колкото сме платили 2019 г. Нека всеки един от нас да вземе решение – да си закупи българско месо и по този начин ще подкрепи българската икономика", каза Владимир Иванов – Държавна комисия по стоковите борси и тържищата.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Котел се възстановява след наводнението
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!