Обратно към категорията

Здравната каса обсъжда увеличение на цените на пътеките

Добавено на: 08.11.2022 08:11
   

Допълнително увеличение на цените на клиничните пътеки ще бъде обсъдено от Надзорния съвет на Здравната каса във вторник. Миналата седмица служебният министър Асен Меджидиев обяви намерение към действащото увеличение от 25 процента на тези цени да се добави и ново, и натрупаното да се приложи в бюджета за следващата година.

Как е изпълнен бюджетът на Здравната каса към края на септември и каква е прогнозата за разпределението на средствата от здравни вноски до края на годината, са сред точките в дневния ред на заседанието на Надзорния съвет. Ще бъдат обсъдени и промени в рамковите договори с Лекарския и Зъболекарския съюз. Очаква се предложение за вдигане на цените на клиничните пътеки – с между 8 и 10 процента. Така лечебните заведения ще усвоят допълнителни пари до края на годината, а след това този ръст заедно с 25-те процента досега ще влезе за постоянно през 2023 година, обясни Асен Меджидиев:

"По този начин ще помогнем и за частично намаляване на хоспитализациите, няма да се състезават лекарите да правят великите обеми, за да постигнат лимитите си. С малко по-високи цени на пътеките, то се получава 35 трайно увеличение за следващата години, ще се усети сериозно".

На заседанието ще бъде разгледано и предложение за увеличаване на броя медицински изделия, които се заплащат от Здравната каса.

Източник: БНР


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

CRESPO и DANNY ПРЕДСТАВЯТ ПЕСЕНТА СИ "ЗАВОЕВАТЕЛ" ПРЕД 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!