Обратно към категорията

Здравната каса ще заплаща тестовете за антитела срещу COVID-19

Добавено на: 22.11.2021 12:09
   

Здравната каса ще заплаща тестовете за количествено определяне на антитела от клас IgG срещу спайк протеина на COVID-19. Това предвиждат изменения в наредбата, определяща пакета дейности, заплащани от осигурителната институция. Проектът е публикуван за обществено обсъждане и ще бъде внесен за разглеждане в Министерския съвет малко преди коледните празници.
Според предложените промени НЗОК ще поема разхода за изследване на количество антитела срещу коронавируса, като целта е проследяване на имунния отговор при преболедували или ваксинирани срещу COVID-19.
Друга част от предложенията предвиждат извършването на дейности, които досега са били в болничната помощ, да може да се случва в специализираната доболнична помощ. Например в доболничната помощ ще се извършва изследване на определен туморен маркер, което ще позволи да се направи оценка на риска за малигнизация или метастази при тумори на яйчниците.
Предвидено е още в специализираната извънболнична помощ да се прави и изследване на D-димер, което ще послужи за оценка на риска за тромботични усложнения при различни заболявания, включително и при пациенти с дълбока венозна тромбоза, белодробна емболия, усложнения при пациенти с коронавирусна инфекция. Също така ще се прави изследване за минимум 14 високорискови канцерогенни типове на папиломен вирус.
От началото на следващата година се предвижда при отчитане и обработване на здравна и медико-статистическа информация да се прилага нова класификационна система на медицинските процедури, е посочено още в проекта.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Състоянието на малкия Виктор от Кабиле значително се подобрява
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!