Обратно към категорията

Здравни работници излизат на протест в София на 7 октомври

Добавено на: 29.09.2019 02:59
   

Синдикатите на здравните работници в КНСБ, с подкрепата на съсловните организации, организират митинг-шествие на 7 октомври в София. Исканията на синдиката е увеличение на заплатите на лекарите и медсестрите, съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров пред журналисти в централата на Конфедерацията.

Синдикатите искат минимална заплата от 900 лева за медицински сестри в общинските болници; 950 лева за медсестрите в университетските болници и съответно 1100 и 1200 лева начална стартова заплата за младите лекари.

Заплатите могат да бъда вдигнати на две стъпки - с първата веднага, а с втората от началото на следващата година. Тези нива на заплатите вече са договорени в колективния трудов договор в здравеопазването, но още не е изпълнено, посочиха от КНСБ.

В страната липсват 30 000 медсестри и 4000 акушерки, каза председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева. Над една трета от медицинския персонал е на възраст над 68 години и могат да напуснат системата. Хората работят защото пенсиите са ниски - за акушерките и медсестрите те са около - 300-400 лева, допълни тя.

От КНСБ настояват да бъде повишен бюджетът на клиничните пътеки от догодина с 600 млн. лева и за първи път да бъде регламентирано каква част от сумите по клиничните пътеки отива за заплащане на медиците. 

Средствата за здравеопазване за следващата година ще бъдат повече, каза пред журналисти преди два дни министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. В края на октомври ще бъде одобрен проектът на закона за държавния бюджет, включително и на бюджета на НЗОК, добави Ананиев, но не се ангажира с колко повече ще бъдат средствата.

Информацията за колективни оставки на медицински сестри в столична частна болница и в МБАЛ-Карлово министър Ананиев окачестви като притеснителна и изрази намерение в близките дни да се срещне с ръководствата на лечебните заведения. До края на месеца ще получим информацията за увеличението на възнагражденията в болниците, тъй като увеличението на средствата за дейност е от 1 юли, отчетите се правят през август и информацията идва през септември.
Източник: Dir.bg


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ямболски изследователи ще покорят връх „Ямбол” на Антарктида
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!