Обратно към категорията

Проверяват медиците, които се обучават за работа с въздушните линейки

Добавено на: 16.05.2023 08:29
   

Как протича обучението на първите 50 лекари и медицински специалисти, които ще оказват спешна медицинска помощ по въздуха, ще провери служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването. 

Меджидиев и заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов ще посетят базата за обучение на Военномедицинската академия (ВМА). 

В понеделник 50 лекари и медицински специалисти започнаха обучение за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха. Това е първата група, която ще премине обучителния курс. 

Кандидатите за участие в оказване на спешна помощ по въздух са лекари, лекари-специализанти, медицински сестри, акушерки, парамедици и един лекарски асистент, които са от 17 болници, четири центъра и един филиал за спешна медицинска помощ от цялата страна. За обучението са кандидатствали лекари и медицински специалисти от София, Бургас, Гоце Делчев, Монтана, Панагюрище, Плевен, Разград, Сандански и Шумен.

Предстои сформиране и на втора група, която ще бъде обучена в оказване на помощ по въздуха.

Първите хеликоптери се очаква да бъдат в България през юни-юли тази година. Летателните машини ще бъдат оборудвани с необходимата апаратура. До края на 2026 г. се предвижда страната ни да разполага с шест хеликоптера за оказване на спешна помощ.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

НАТОВСКАТА БАЗА Е ДАЛА НА СТРАЛДЖА ЕДИНСТВЕНО 400 ЛЕВА ЗА ЦВЕТЯ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!