Обратно към категорията

Жегите повишават риска за огнени стихии

Добавено на: 28.06.2020 09:09
   

Жегите през следващите дни повишават риска от пожари, предупреждават синоптиците. Жълт код за опасност от разнасяне на огън в горските масиви е обявен за 28 юни в почти целите области Ямбол, Сливен, Хасково. През следващите дни температурите още повече ще се повишават. Най-сериозен е рискът на 30 юни. Тогава индексът за пожароопасност е с код оранжев до червен за 14 области в страната, в това число Ямбол и Сливен.

31 пожара са възникнали вчера в сухи треви, горска постеля и храсти, 23 - в отпадъци, съобщават от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Много от пожарите, предизвикани от човешка ръка, са неумишлено причинени, от изхвърлен фас, стъкло, пластмаси или от недобре загасено огнище. Горските пожари са изключително опасни поради своята необятност. Понякога стотици пожарникари не успяват с дни да се преборят със стихията. Пожарите в горите могат да са много бързи, както и да прескачат от една област в друга. Това ще рече, че дори и да достигне до озеленена зона с негорящи растения, огънят има свойството да я заобиколи или прескочи, насочвайки се в нова посока.

Освен че застрашава човешки животи, този вид стихия е опасна за околната среда и имуществото на хората, припомнят специалистите и призовават да сме изключително внимателни.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Как се правят стрели за огъня на Сирни заговезни?
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!