Обратно към категорията

Предлагат нови екологични категории за колите

Добавено на: 02.03.2020 08:30
   

Леките коли и товарните автомобили до 3,5 т ще бъдат разделени в пет екологични групи в зависимост от това колко замърсяват въздуха. Екокатегорията им ще бъде записана в чип, който ще бъде вграден в стикера за преминат технически преглед. Това предвиждат промени в наредба, публикувана за второ обществено обсъждане, съобщава Дарик радио.

Екологичните групи се въвеждат по искане на общините, за да могат да ограничават движението на коли в определени зони, когато въздухът е замърсен. Категориите ще им помогнат и при определяне на данъците. В коя група ще попадне колата, зависи от степента на отрицателното въздействие върху околната среда.

Тъй като с времето автомобилите може да почнат да отделят повече емисии, отколкото е посочено в категорията им, примерно Евро 5 да замърсява като Евро 4, показател ще бъдат отработилите газове за двигателите. В проекта има конкретни данни на какво трябва да отговарят автомобилите с бензинови и дизелови двигатели. Тези на ток и хибридите получават най-високата екокатегория.

Стикерът за прегледа ще се лепи в средата на горната част на предното стъкло. Това се прави, за да може данни от чипа да се прочитат от камери дистанционно. Така, ако някой наруши ограничението за движение, ще получава електронен фиш с глоба. От пунктовете за технически преглед ще се изисква да имат средство за електронно персонализиране на знака за преглед и на екологична група на автомобилите.

Източник: dnews.bg


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

CRESPO и DANNY ПРЕДСТАВЯТ ПЕСЕНТА СИ "ЗАВОЕВАТЕЛ" ПРЕД 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!