Обратно към категорията

Жена с ТЕЛК от Русе не може да ползва личен асистент

Добавено на: 27.08.2022 09:27
   

Жена с наднормено тегло и с множество други заболявания се оказва жертва на здравната и социалната система. Татяна Тодорова от Русе е напълно неподвижна, но заради намаления процент инвалидност от ТЕЛК получава по-малка пенсия и не може да ползва личен асистент. Тя живее сама и се нуждае от постоянни грижи, а няма средства да си наеме болногледач, предава БНТ.

Татяна Тодорова е прикована към леглото си заради наднорменото си тегло, което е довело до редица заболявания не само на костите. Страда от венозна и сърдечна недостатъчност, както и астма. Твърди, че е била ощетена от Териториалната експертна лекарска комисия още първия път, когато вместо 100% с придружител й определят 93% инвалидност. Намаленият процент инвалидност сериозно ощетява Татяна, казват от Община Русе.

"Размерът на пенсията е по-малък, финансовата подкрепа, която получава по Закона за хората с увреждания също е в по-малък размер. Самият процент 50% ѝ дава възможност да ползва услуга само патронажна грижа, ние не можем да я включим в асистентска подкрепа, не можем да я включим в механизъм лична помощ", заяви Катя Петрова директор на Дирекция "Здравеопазване и социални дейности" Община Русе.

Сега Татяна получава топъл обяд, а болногледач ѝ помага само два часа на ден. От общината правят всичко възможно да ѝ помогнат.

"Пращат хора, които не са длъжни - да ми хвърли боклука, да ми почисти или да ми купи нещо. Аз съм много благодарна. Много искам да запитам социалното министерство събота и неделя ние не живеем ли? Прибират ни във фризер ли, в хладилник ли или какво? Нямаме човек, който да ни обслужва. Отпуски, болнични, ние оставаме сами", споделя Татяна Тодорова.

Татяна не се е примирила с намаления процент и е обжалвала решението на ТЕЛК. Оттам не получихме отговор на въпросите си, но от общината са разговаряли с представители на комисията.

"Основното водещо заболяване при нея е затлъстяване, което й дава като възможности тези 50%. За да изследват наистина здравословното ѝ състояние е необходимо постъпване в болница да ѝ се направят по-обстойни медицински изследвания", допълни Катя Петрова, директор на Дирекция "Здравеопазване и социални дейности" Община Русе.

Татяна обаче категорично отказва да влезе в болница. Споделя, че преди девет месеца се е разболяла от Ковид и се е наложило четирима мъже да я пренасят до линейката на ръце, при което е пострадала. В отделението едва ѝ намерили голямо легло, а ако сега се наложи изследване със скенер, тя не може да влезе в него.

Затова иска лекарската експертиза да се извърши в дома ѝ. И настоява да се направят законодателни промени, които да помогнат в подобни ситуации на хората с наднормено тегло като нея.

"Аз не съм единствена, не искам да помогна само на себе си. Аз не съм фалшив случай. Просто да бъдат хора, да разберат, че не всеки може да стане, след като няма условия да стигне в болницата", казва Татяна Тодорова.

И от името на всички с нейната съдба отправя молба и към здравното министерство:

"Да позволят да живеем достойно и нормално в една република, в която сме работили малко или много, малко или много сме дали, отгледали сме деца за тази държава".


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Благотворително: Вики отива на рехабилитация в Турция
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!