Обратно към категорията

Жители на 3 села излизат на протест срещу кариера

Добавено на: 19.07.2021 08:34
Снимки: архив
   

Жители на селата Оряховица, Братя Кунчеви и Едрево излизат на протест срещу подновените намерения за изграждане на кариера за варовици и доломити. Недоволството си те ще изразят днес от 10.45 часа на подбалканския път край Николаево.

В протеста ще се включат жители не само на трите села, в чиито землище е планирано изграждането на кариерата, но и на околните селища. Те са провели и среща с областния управител на Стара Загора Иван Чолаков, на която е бил дискутиран проблема.

Това е поредният протест срещу тази кариера. Жители на 11-те села протестираха още през 2014 г. Тогава трябваше да заработи кариерата, но стартът на добивните дейности беше отложен. Впоследствие проектът беше временно замразен, но през 2018 г. Министерството на енергетиката отново даде разрешение за него. То е издадено на пловдивска фирма от Министерството на енергетиката. А в края на миналия месец областният управител на Стара Загора Иван Чолаков подписа заповед за изготвянето на специализиран подробен устройствен план.

Кариерата се намира в местността Кереч Търла. Обхваща 750 дка в землището на три села - Едрево, Братя Кунчеви и Оряховица. Според разрешителното, добивът на инертни материали ще е на дълбочина от 60 метра. За изкопните работи ще се използва взривяване. Местните жители са убедени, че заради дълбоките изкопи билото на Средна гора ще падне със 100 м на ширина от 1 км. Очаква се заради нея да бъдат унищожени около 800 дка хубава гора. Освен това на метри от находището е вододайната зона на няколко села.

Несъгласие с концесията и проекта, освен представители на трите села изразиха и част от политическите сили в Стара Загора. Очаква се на заседанието на Общинския съвет в края на юли да бъде приета и специална декларация с позиция по темата.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Историята на мъж, поддържащ паметника на загиналите руски воини в Освободителната война
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!