Обратно към категорията

Жителите на пет пловдивски села на протест срещу кариера за добив на инертни материали

Добавено на: 06.09.2019 11:50
   

Жителите на селата Белащица, Браниполе, Гълъбово, Марково и Брестник излизат днес на протест срещу близката кариера за добив на инертни материали. Недоволството е срещу замърсяването на въздуха  и  разбиването на пътища от тежкотоварните камиони. Протестиращите настояват да се отхвърли решението за  удължаване с още 15 години на работата на кариерата, която се експлоатира на концесия от швейцарска фирма. 

В предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" Павел Гимишев - общински съветник в пловдивската Община "Родопи", който е от инициативния комитет на протестите, обясни, че от две години има подобни протестни прояви, но Министерството на енергетиката настоява да бъде удължена концесията за добив на инертни материали.

"Имаме решение на Община "Родопи", прието с пълно мнозинство, в което се заявяваме, че сме против развитието на подобна дейност на територията на общината", каза той.

Гимишев цитира директора на РИОСВ-Пловидв, че има издадени пет акта за замърсяване на въздуха през последните години, както и отговор министър Теменужка Петкова на тяхно запитване, в който се посочва, че концесионната площ на кариерата е надвишена, което, по думите му, е предпоставка за спиране на дейността ѝ. 

Жителите на селата събират подписи с искане за спиране на кариерата.

От 9-и септември протестите им ще се безсрочни, като проявите им ще включват блокиране на пътища и демонстрации пред институции.

Източник: БНР


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Мигранти, един от които нелегален, надападнаха с нож мъж пред детето и жена му
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!