Обратно към категорията

ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022: Веселин Калановски: Държавният апарат не може да прави култура, той може да създава условия за създаване на култура

Добавено на: 26.09.2022 15:09
   

/платено съдържание/

Веселин Калановски: Държавният апарат не може да прави култура, той може да създава условия за създаване на култура

Актьор с дългогодишна успешна кариера отново се впуска в политическата надпревара - като водач на листата на “Демократична България” в 31 МИР Ямбол, а  под номер 105 в в 24 МИР в София.

 Има ли място за култура в политиката?

 Ние от „Демократична България“ вярваме, че културата е онази спойка, която ни свързва заедно като общество, която съхранява нашите традиции и история и е в основата на нашите надежди и мечти. Развитието на качествена и достъпна културна среда в България ще доведе до повишаване на качеството на живот и до формиране на благоприятна обща среда за развитие на човешкия ни потенциал. Затова – да, има място, и то основно. И конкретно, ние ще работим за създаването на стратегия с 10-годишен хоризонт – визия за развитие на българската култура, съставена от 4-годишни програми и едногодишни планове с конкретно изпълнение, както и увеличаването на бюджета за култура до 1% от БВП в рамките на мандата.

 

Защо държавата се отнася пренебрежително към сектор “Култура”?

 

Ако можех да вляза в главите на предишните управляващи, сигурно щях да кажа защо. Но явно липсата на духовна и културна необходимост е била част от тези, които преди са управлявали България. Държавният апарат не може да прави “култура”, той може да създава условия за създаване на култура, да обезпечава тази култура. Било то финансово, било с механизми, които да освобождават ресурса на творците. А защо е така? Ами насадено е от миналото - едно малко министерство, почти не реформирано, в което има кадри от да не казвам колко десетилетия. И липса на визия, че в областта на културата и изкуствата има перспектива. Много повече, дори и икономическа перспектива отколкото сега се експлоатира.

 

Говорейки за култура, неизменно следва да коментираме и образованието. Според вас какво трябва да се промени в учебните програми, за да бъдат те по-ясни и оформени за учениците и учителите?

 

Реално погледнато културата, а и изкуството са надстройка на образованието. Колкото по-истинско е образованието, колкото по-добре са те научили да мислиш и да възприемаш света, да направиш така интердисциплинарни връзки между отделните предмети, толкова по-важно и ценно. Това липсва в българското образование. В момента целта не е да създават мислещи хора, а повече да създават “зубрещи хора” т.е. да се налива информация. Образованието е една консервативна система, в която много резки промени не трябва да се извършват. Трябва да има надграждане, а не рязка смяна на посоката. Нещо, което между другото много пъти се опитаха да направят за българското образование и мисля, че кашата дойде още повече оттам. Важното е да има програми, които да дадат свобода на учителите. Защото истинският учител, истинският педагог е творец. Той моделира духовност и мислене в тези същества, които са му поверени. Не би трябвало да превръщаме учебника в задължително помагало. Задължителното е учебната програма да даде на учителя свобода да ползва каквото иска. Въпросът е накрая, когато дойде оценяващата система, която също би трябвало да се промени, да има резултат. И най-вече - да има свобода за мислещи хора. Създадем ли образование за мислещи хора означава, че създаваме свободни духом хора.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Продължава облагородяването на Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!