Обратно към категорията

81 хиляди бюлетини в Ямбол на боклука след първия тур

Добавено на: 31.10.2019 11:53
   

68 700 бюлетини се отпечатват за втория тур за избор на кмет в Ямбол, който ще се проведе на 3 ноември. Сега те ще са много по-къси, защото ще има само 3 полета – за двамата кандидата за кмет, допуснати до балотаж и едно поле за не подкрепям никого.

На първия тур бюлетините бяха двойно повече, по 68 700 за избора за кмет и избора за общински съветници.

40 503 са неизползваните от първия тур бюлетини за кмет на община в Ямбол, още 40 540 са неизползваните бюлетини за общински съветници. Те са опаковани отделно в чувалите с изборните книжа, но реално отиват на боклука, заради ниската избирателна активност.

Заради това, че избирателите не бяха спазили изискването за символите, които трябва да се поставят, като недействителни при избора на кмет бяха обявени 1 120 от подадените гласове за кмет и 4 443 от подадените гласове за общински съветници. Само в 336 от тях е ставало ясно коя от листите с кандидати за съветници са предпочели избирателите, но рисунки на кръгчета и други причини са поводът тези гласове да бъдат обявени за недействителни. В 4 107 от бюлетините избирателите са отбелязали само преференция, без да посочат от коя листа е човекът, за който гласуват. Това основно е грешка на самите кандидати за съветници, които акцентираха в кампанията на своя номер, но не и на номера на партията, коментират членове на секционни комисии.

От 13 часа в събота ще започне предаването на изборните книжа на секционните избирателни комисии, съобщиха днес от Общинска избирателна комисия. Графикът за получаване на изборните книжа за втория тур на избори за кмет на 3 ноември 2019 г., остава същият като при първи тур. Членовете на секционните избирателни комисии следва да се явят в Община Ямбол в пълен състав и да носят със себе си удостоверенията, с които се легитимират.

От Общинската избирателна комисия напомнят, че само срещу подпис и печат от ОИК Ямбол в деня на приемане на изборните книжа, членовете на СИК могат да получат полагащите им се възнаграждения за приемане и подреждане на изборното помещение.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Трагедия в село Недялско
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!