Обратно към категорията

В полунощ започва предизборната кампания

Добавено на: 26.09.2019 21:06
   

На тези избори над 36 000 са кандидатите за кметове и общински съветници в цялата страна. За сравнение на предишните местни избори те са били значително повече.

На 27 октомври общините ще избират измежду 1 200 кандидати за кметски постове. Най-много са желаещите да оглавят София и Пловдив - съответно - 19 и 14 - кандидат-кметове.

До 30 септември ще бъдат назначени секционните комисии, за да започне и обучението им. Целта - да се намалят грешките в протоколите. И този път бюлетините ще съдържат квадратчето "не подкрепям никого". За да има пренареждане на листа са необходими 7 % от действителните гласове подадени за една кандидатска листа. След последните промени в изборния кодекс кампанията на партиите и коалициите може да бъде финансирана от еднолични търговци, юридически лица.

Какво е забранено и какво позволено по време на агитацията?

"Агитационните материали не могат да съдържат, включително и клиповете и другите форми на предизборна кампания, използването на националния флаг и герба на Република България и на други държави, както и не може да бъде извършена предизборна агитация от духовни лица или в рамките на религиозни обреди. Кампанията следва да бъде водена на български, тя да бъде толерантна. Затова и ние призоваваме към етично отношение без да има засягане на правата и интересите на кандидати", припомни Александър Андреев, говорител на ЦИК.

И нещо любопитно: в над 390 кметства има само по един кандидат. От ЦИК обясниха, че там избори ще се провеждат и хората ще могат да гласуват.
Източник: БНТ


Маркери: избори, кметове

Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Мигранти, един от които нелегален, надападнаха с нож мъж пред детето и жена му
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!