Обратно към категорията

Следете изборния ден с 999!

Добавено на: 26.10.2019 23:18
   

Как върви изборния ден? Купуват ли се гласове? Какви са временните резултати? Колко хора са се разходили до урните? Има ли нарушения и как приключва изборния ден? На всички тези въпроси ще намерите отговор в ефира, сайта и ФБ страницата на радио 999!
Бъдете с нас и следете всичко значимо! Очаквайте нашите репортажи и включвания на живо! Очакваме и вашите сигнали!

Припомняме, че с над 4 600 души е намалял броят на избирателите в Ямболска област в сравнение с местните избори през 2015 година.По предварителни данни правото си на глас утре ще могат да упражнят 108 872 души.В областния град избирателите са 63 904, което е с близо 1300 души по-малко в сравнение с предишните местни избори, съобщи БНР.Най-съществена е обаче разликата в броя на гласоподавателите в община Тунджа, която се състои от 44 села. Там през 2015 година са имали право на глас 20 568 души, а сега са 19 046, съобщават от Общинската избирателна комисия.В общините Елхово и Стралджа гласоподавателите са намалели съответно с 680 и 615 души.В най-малката община в областта - община Болярово, през 2015 година хората с право на глас са били 3 206, а сега са с 552 по-малко.

 

В насрочените избори право да гласуват имат българските граждани, които са навършили 18 години към изборния ден включително, не са поставени под запрещение, не изтърпяват наказание лишаване от свобода и са живели най-малко през последните 6 месеца в съответното населено място.

Гласуването започва в 7.00 часа и приключва в 20.00 часа. Изборният ден може да бъде удължен по преценка на Централната избирателна комисия (ЦИК), ако в 20.00 часа пред изборните помещения има желаещи да гласуват, но удължаването може да е най-много с един час - до 21.00 часа.

 

Гласува се само в тъмната стаичка. Не се показва вотът, защото в противен случай гласът ще бъде недействителен и няма да се брои. Заради това трябва да се внимава при сгъването на бюлетините и пускането им в прозрачните урни.

 

В изборния ден гласоподавателят се явява в секционната избирателна комисия по постоянен или настоящ адрес, ако е заявил предварително такова желание. Той се легитимира пред член на комисията с личната си карта (със зелен паспорт – само гласоподавателите, родени до 31.12.1931 г.). След вписване на данните от личната карта на избирателя в списъка той получава бюлетини, които се откъсват от съответния кочан и на гърбовете им се поставя по един печат на СИК. Нарушение е, ако членовете на комисията са накъсали бюлетините предварително за улеснение.

 

След като вземе бюлетините, избирателят влиза в кабината за гласуване. Той отбелязва вота за кмет, като поставя знак Х или V в квадратчето с номера на избрания от него кандидат или опцията "Не подкрепям никого". По същия начин се отбелязва вот за предпочитаната листа с кандидати за общински съветници или независими кандидати. Отбелязването с тези знаци е действително само ако е с химикал, пишещ със син цвят.

 

Как се гласува с преференция

По желание избирателят може да отбележи и преференция, т.е. глас за определен кандидат за общински съветник от листата на предпочитаната политическа формация - нужно е да знае точно кой номер в листата е фаворитът му (номерата започват от 101 - бел. авт.) и да постави Х или V в съответното кръгче. Преференцията е действителна, ако е отбелязана само в едно кръгче със съответния знак. Ако няма отбелязана преференция, гласът ще се брои за водача на общинската листа, както е и на парламентарни избори.

 

Бюлетините се сгъват така, че да не се вижда отбелязването. Препоръчително е отгоре да остане мястото за печати, където да се постави втори на излизане.

 

След това избирателят излиза от кабината за гласуване, подава сгънатите бюлетини с вота си на член на СИК и следи за точното сверяване дали номерата върху тях съответства на номерата върху кочаните, от които са откъснати. Ако това е така, номерата се откъсват и се поставят в кутия, а върху бюлетините се поставя втори печат. След това избирателят ги пуска в прозрачните урни. Накрая полага подпис в избирателния списък.

 

Ако избирателят сгреши дадена бюлетина, може да я върне на комисията, която поставя надпис "Сгрешена", и да получи нова, я която да отбележи вота си.

 

 _______________________________________

За приемане на сигнали в изборния ден на 27 октомври 2019 г. във връзка с упражняване правото на глас и за нарушения на изборния процес, Общинска избирателна комисия Ямбол обявава следните телефонни номера:
046 681 115
046 662 250
0893 553 601


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Стотици хиляди лева дължи санираща фирма за просрочие и липса на качество в Сливен
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!