Обратно към категорията

На 1 ноември Котел чества празник на града

Добавено на: 01.11.2023 08:31
   

На 1 ноември Котел чества празник на града. Денят на народните будители е празник на град Котел, в който са родени редица емблематични личности от Възраждането, начело със Св. Софроний, епископ Врачански, д-р Петър Берон, архимандрит Неофит Бозвели и Георги Раковски. 

Тази година честванията по повод Деня на народните будители ще преминат под знака на 30-та годишнина, откакто Котел отбелязва този ден като свой празник, съобщиха организаторите от Община Котел.

Празничната церемония и ритуал по издигането на знамената на Република България и на град Котел ще започне в 11:00 часа на пл. „Възраждане“. Следва поетично-музикална програма на деца от Детска градина „Дъга“, Център за подпомагане на личностно развитие-Котел и Средно училище „Георги Ст. Раковски“.

Във фоайето на музейна експозиция „Котленски възрожденци“ по-късно ще бъде представена книгата „Затвори“ или българщина“ на писателя Любомир Котев. На същото място след това ще бъде открита изложбата „Изкуството в света на българина“, посветена на 210-годишнината от успението на Св. Софроний, епископ Врачански.  В Галатанското училище от 15:00 ч. ще се състои представяне на книгата на Дора Куршумова „Датираните котленски килими“. Денят ще завърши с празнична заря.

Името на гр. Котел се споменава за първи път в османо-турски регистър през 1486г. Тогава градът е бил известен под името Казан пънаръ. Благоприятният климат и тучните пасища определили овцевъдството като главно препитание за местното население. Овцевъдството на свой ред поставило началото на много занаяти в региона. Килимарството превръща града в един от центровете на тъкаческото изкуство. Дори днес градът е известен с килимите си, най-старите от които са изложени в Галатанското училище. През 1894 г. по-голяма част от Котел е била унищожена при пожар. Само квартал Галата е оцелял и днес дава представа за това как е изглеждал старият град.

На герба на град Котел е изобразен факел – символ на просвещението и килим – символ на традиционния занаят. Девизът отдолу гласи: „Горд съм с миналото и живея с бъдещето”.

Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Първа пенсионерска Спартакиада в Тунджа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!