Обратно към категорията

В 15 СТОПАНСТВА В СЛИВЕНСКО ВСЕ ОЩЕ СЕ ОТГЛЕЖДАТ ПРАСЕТА

   

В 15 СТОПАНСТВА В СЛИВЕНСКО ВСЕ ОЩЕ СЕ ОТГЛЕЖДАТ ПРАСЕТА

98 процента от домашните свине в област Сливен, отглеждани в обекти от типа „заден двор“ в 20-километровите зони, са доброволно умъртвени. Това стана ясно на заседание на областната епизоотична комисия. Все още се отглеждат животни в 15 домашни стопанства.  Ще бъдат съставени предупредителни протоколи и актове за административни нарушения. Получен е нов сигнал за отглеждането на 10 свине – майки в нерегистриран обект в землището на Сливен.  Според указаните от Националния епизоотичен съвет мерки, ако собствениците доброволно умъртвят прасетата си, ще могат да усвоят месото им.  В противен случай ще бъде извършена евтаназия.
 
Обезщетенията на собствениците ще се изплащат по банков път или на ръка. В малките населени места, чрез общините, ще бъдат разпространени списъци с препаратите, които стопаните могат да използват за дезинфекция. Препаратите се предлагат на свободна продажба в аптечната мрежа. Очакват се допълнителни указания във връзка с обезщетенията.
 
През миналата седмица са били отстреляни 4 диви прасета, пробите за африканска чума по свинете са отрицателни. Изградени са още 7 селективни капана. Продължава дезинфекцията на местата за смет в районите на републиканската пътна мрежа. Областният управител е запознал Министъра на земеделието, храните и горите с направеното от ловджиите предложение част от внесените от тях отчисления да бъдат използвани за мероприятия срещу АСЧ. Предмет на бъдещи дискусии ще е идеята на ветеринарните специалисти от областта да бъдат създадени трупни ями в малките населени места.
 
В 20 области в страната са регистрирани случаи на африканска чума по свинете. Сливен е една от 8-те области, в които няма открито огнище на острата зараза.

Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Благотворително: Вики отива на рехабилитация в Турция
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!