Обратно към категорията

70 хиляди лева са дарени за три седмици за изографисването на храм "Св. Петка" в Сливен

Добавено на: 12.04.2022 09:30
   

Общо 70 хиляди лева са дарени за близо три седмици за изографисването на новостроящия се храм "Св. Петка" в Сливен. Това съобщи за БТА отец Йоан Петров, предстоятел на църквата. Очаква се иконописците да започнат работа през месец май.

"В Сливен има много хора с жива вяра в Бога, написа в профила си в социалната мрежа свещеникът. Християни, които копнеят за водене на един нормален духовен живот в тези ненормални времена. Сърдечно благодарим за огромната подкрепа, свързана с довършителните строителни дейности на храма, както и за неговото благоукрасяване. Това е едно огромно доверие, което ни прави още по-внимателни и още по-отговорни." Той подчерта, че църковното настоятелство е решило да провежда мониторинг на събраните средства и прозрачност при разходването им.

Както БТА съобщи оборудването на храма, в т.ч. иконостас, икони, мебелировка, камбана, както и механизмът за автоматично биене, са поръчани в Украйна. Трябвало е да бъдат доставени през януари, т.г., но военният конфликт е причина за забавянето им.

Освен изографисването, има довършителни дейности по църквата, които ще приключат в рамките на месец, но е необходимо подходящо време за тях. Тези дейности са обезпечени, каза отец Йоан.

"Св. Петка" ще бъде първият храм с подобен мащаб, който се строи в Сливен след повече от 120 години. Първата копка бе направена през 2008 г. Мястото е в близост до т.нар. нови сливенски квартали, където няма православен храм. За построяването на новата църква многократно бяха инициирани дарителски кампании, в които се включиха с пари, доброволен труд и материали фирми, общински съветници, граждани.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Мигранти, един от които нелегален, надападнаха с нож мъж пред детето и жена му
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!