Обратно към категорията

Апелативен съд – Бургас потвърди арест на мъж от Сливен, разследван в Германия за трафик на хора и изнудване

Добавено на: 30.09.2019 09:30
   

Бургаският апелативен съд потвърди марката за неотклонение „задържане под стража“ на Стефан К. от с.Сотиря, община Сливен,  задържан на основание Европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена от Районен съд гр. Хамбург, Германия.

  Мъжът се издирва с цел провеждане на наказателно производство за две престъпления по немското законодателство - 1.тежка форма на принудителна проституция,  придружена с експлоатиращо сводничество, дирижиращо сводничество и опасна телесна повреда; 2. Опит за изнудване, придружено с обида. Тези деяния са престъпления и по българското законодателство - трафик на хора и изнудване.

Целта на  мярката за неотклонение в това производство е единствено обезпечаване присъствието на лицето по време на разглеждане на ЕЗА, предотвратяване на бягството му и евентуално укриване, с което би могъл да попречи за предаването му на германските власти, ако бъде уважено искането им, посочено в Европейската заповед за арест.

Според съдебния състав на Бургаски апелативен съд има реална опасност исканото лице да се укрие, за да избегне наказателното преследване.

Стефан К. е обвинен в множество умишлени престъпления срещу личността на пострадалата жена. Има данни за многократно осъществен психически и физически тормоз над нея, която била системно принуждавана да работи като проститутка. Мъжът има и обременено съдебно минало. За едно от престъпленията посочени в ЕЗА предвиденото наказание според немското законодателство е от шест месеца до десет години лишаване от свобода.

Тези обстоятелства съдът приема за достатъчно сериозни, за да провокират исканото лице да се укрие, ако не бъде задържано под стража. Апелативните съдии се позовават и на практиката на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, съгласно която тежестта на обвинението може да мотивира въззивния съд да приеме, че в случая е налице реален, а не хипотетичен риск от укриване.

 Въззивният състав е намерил взетата от първоинстанционния съд в гр. Сливен мярка за неотклонение за адекватна и е потвърдил определението, като правилно и законосъобразно.

Постановеният съдебен акт е окончателен и не подлежи на обжалване.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

60 години любов, разбирателство и подкрепа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!