Обратно към категорията

Скоро ще е факт църквата "Св. Петка"

Добавено на: 19.01.2020 16:12
   

Строящата се 12-та година църква „Света Петка“ напредва бавно и полека. В момента бъдещият храм се затваря, установи проверка на Sliveninfo.

„Миналата година Сливенска митрополия отпусна 50 хил. лева за строителството на православния храм. В самия край на годината държавата даде 20 хил. лева по нареждане на премиера Бойко Борисов. Тези пари още бе са усвоени. Има няколко строителни фирми от Сливен, които редовно помагат за издигането на бъдещата църква“, заяви пред Sliveninfo Вълкан Янев, секретар на Сливенска митрополия.

Самото проектиране на храма бе направено безвъзмездно.

Общинският съвет в Сливен на заседание на 5 юни 2008 г. прие решение да се учреди безвъзмездно право на строеж на името на Сливенска митрополия за изграждане на православен храм „Св. Петка“.

Негово Високопреосвещенство свети Сливенският митрополит Иоаникий в съслужие със свещеници от Сливен на 16 юни 2008 година – Свети Дух, извърши ритуал за полагане основен камък на новия православен храм в Сливен.

Храмът ще бъде с разгърната застроена площ от 807 кв.м и 19 м височина до купола с голяма камбанария. Проектът е направен от доц. д-р арх. Минчо Ненчев, преподавател в Архитектурен факултет, Катедра Градоустройство на УАСГ – София.

Sliveninfo ви предлага снимки на храма днес и архивни снимки от юни 2008 г., когато е положен основният камък.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Как се правят стрели за огъня на Сирни заговезни?
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!