Обратно към категорията

Българските традиции оживяват в ХV Фолклорен събор в Кермен

Добавено на: 12.05.2023 13:52
   

Регионален фолклорен събор в град Кермен събира на едно място жители, гости и приятели на българските традиции и народни обичаи. Петнадесетото издание на събора ще се състои утре, 13 май. Тази година в рамките на фолклорната инициатива ще се проведат два конкурса - за надсвирване  за наградата на името на Досьо Милков и за надиграване за наградата на името на Динко Орсов. До момента 12 състава за автентичен фолклор от региона, индивидуални  инструменталисти, танцьори и певчески групи са подали заявки за участие.

В конкурса за надсвирване участват изпълнители на  духови народни инструменти кавал, свирка, дудук, окарина, двоянка, листи, гайда и други. Те са  разпределени в  две възрастови групи - до 16 и над 16 години. Изпълненията включват две мелодии в рамките на 5 мин., със задължително изпълнение на бавна тракийска  мелодия.

В конкурса за надиграване участват индивидуални и двойки изпълнители от страната, също разпределени в две  възрастови групи - до 16 и над 16 г.  В рамките на 5 мин. участниците в конкурса изпълняват автентични хора  от областта, която представят, както  и тракийска ръченица, като задължителен танц.

Началото е обявено за 10 ч.

Организатори на събора са Община Сливен, Кметството на селото и НЧ „Пробуда – 1906“, град Кермен.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Потребители: „Колкото по-мътна е водата, толкова по-висока е цената!”
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!