Обратно към категорията

Честваме 3 март - 145 години от Освобождението

Добавено на: 03.03.2023 08:24
   

Честваме Националния празник на България. 145-ата годишнина от Освобождението ще бъде отбелязана с редица прояви в цялата страна.

Община Ямбол ще почете Националния празник на Република България Трети март с традиционната церемония с участието на кмета на община Ямбол Валентин Ревански, почетен караул от гарнизон Ямбол, Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий и Духовия оркестър при Народно читалище „Съгласие-1862“.

В тържественото честване ще се включат представители на държавната и местна власт, родолюбиви организации, граждани.

Празничното събитие ще започне в 10:00 часа пред сградата на община Ямбол.

След това шествие, съставено от официални лица, военнослужещи и граждани, ще се насочи към Паметника на героите, дали живота си за националното ни Освобождение, където свещениците ще отслужат заупокойна молитва.

Поднасянето на венци и цветя в знак на почит към загиналите за свободата на България ще отбележи края на празничната програма.

Специален подарък – знаменца с националния трибагреник, ще получат всички жители и гости на града, които ще почетат церемонията.

От алея „Руси Хайдутов“ – пред монумента на Дражев, в 11: 45 часа ще започне туристическият поход „По стъпките на четата на Георги Дражев“, организиран по повод 145 години от Възкресението на българската държава, който ще се движи по маршрута на ямболската въстаническа чета от Априлското въстание и ще приключи на поляната с паметната плоча до язовирна стена „Кринчовица“.

Трети март ще бъде Ден на отворени врати в Културно-информационен център „Безистен“ и в Музей на бойната слава, които ще работят с посетители от 10:00 до 16:00 часа.

За трета поредна година фасадата на Културно-информационен център „Безистен“ грее в бяло, зелено и червено. В цветовете на националния трибагреник ще бъде осветен и мостът към Градския парк, намиращ се до Минералната баня, както и други сгради в града.


145-тата годишнина от Освобождението на България и Националния празник - 3 март, се отбелязват тържествено и в Болярово. В официалната церемония пред Паметника на загиналите във войните боляровци участват представители на местната власт, всички институции, граждани и организации.

В словото си кметът на община Болярово Христо Христов припомни, че подписаният на 3 март 1878 г. Санстефански мирен договор сбъдва мечтата на нашите възрожденци всички българи да живеят в една свободна държава. Четири месеца по-късно Берлинският договор отново разкъсва България и връща голяма част от нея под османско управление. Но събитията от пролетта на 1878 г. остават непреходното българско Възкресение, вдъхват решителност за последвалите народни борби и за Съединението между Княжество България и Източна Румелия, а след това и за обявяването на Независимостта на Родината ни.


Община „Тунджа“ също организира тържествено честване на Националния празник на Република България и 145 години от Освобождението в лесопарк „Бакаджик“.

Празничната церемония ще се проведе от 12.00 часа пред Мемориала на загиналите руски воини и български опълченци.

Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий ще отслужи заупокойна молитва за далите живота си за Освобождението на България. Отворена за поклонение към тях ще бъде и църквата „Св. Александър Невски“ – първият храм-паметник, издигнат в чест на руско-българската бойна слава.

Националният празник на България и 145-та годишнина от Освобождението на България ще бъдат отбелязани с тържествена заря-проверка в Сливен. Церемонията ще започне вечерта на 3 март от 19 часа на площад „Хаджи Димитър“. Ритуалът ще извършат военни от Гарнизон-Сливен в памет на отдалите живота си за свободата и независимостта на България. Ще бъдат поднесени венци и цветя в памет на българските герои. Проявата се организира от Община Сливен и Центъра за подготовка на специалисти.

През деня, от 11 ч., пред сградата на Съдебна палата ще стартира традиционната лекоатлетическа щафета „Освободител”. Награждаването на участниците ще се състои на пл. „Хаджи Димитър“. Състезанието, посветено на Националния празник на България, се организира от Община Сливен и Центъра за подкрепа за личностно развитие – Детски комплекс.

Атрактивно шествие, с участието на мото група „Бензин А-95“, ще започне от парк „Юнак“ в 11.30 ч. То ще премине по булевардите „Георги Данчев“, „Стефан Стамболов“, „Бургаско шосе“, „Илинденско въстание“, „Хаджи Димитър“, ул. „Братя Миладинови“, бул. „Бургаско шосе“, „Стефан Стамболов“, бул. „Панайот Хитов“, ул. „Г. С. Раковски“, ул. „Антим I“, ул. „Великокняжевска“, бул. „Цар Освободител“, бул. „Цар Симеон“, бул. „Генерал М. Скобелев“. Шествието ще приключи на пл. „Хаджи Димитър“. Там, след това, от 12.30 ч., ще започнат изпълненията на гайдари от оркестър „101 каба гайди“. Жителите и гости на града ще имат възможност да гледат и „Да играем заедно голямо празнично хоро“ – с участието на детски и младежки фолклорни колективи и клубове за фолклорни танци от Сливен.

С тържествено шествие в 10 ч. от парк“Младост“ до площад „Демокрация“ ще започне отбелязването на Националния празник 3 март в Стралджа. В 10,20 ч. кметът на общината Атанас Киров ще произнесе своето слово, а веднага след това е концерта с участието на деца от детските градини и училищата. Предвидена е изява и на детската формация към ФА“Въжички“ с худ.ръководител Каньо Канев. Много интересна се очаква да бъде възстановката „Освобождението на родния край“, представена от Национално дружество „Традиция“.
Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ЛИКЪТ НА БОТЕВ Е ИЗРИСУВАН НА СГРАДАТА НА ЧИТАЛИЩЕТО В СЕЛО ОКОП
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!