Обратно към категорията

Четири черни лешояди са отровени край село Тича

Добавено на: 15.03.2022 09:04
   

Четири от нашите безценни черни лешояди са отровени край с.Тича, община Котел, съобщиха от "Зелени Балкани". Сред тях е и любимецът им Мичев - Боев - първото отгледано в дивата природа малко, след като десетилетия преди това видът се числеше като изчезнал в Червената книга.

От организацията разказват, че днес, след получаване на обезпокоителни данни от сателитните предаватели, с които птиците са екипирани, колегите им от Фонда за дивата флора и фауна са открили в района на с. Тича телата на четирите картала, един обикновен мишелов и две овчарски кучета, от които са се хранели птиците. Твърде вероятно кучетата са били отровени и изхвърлени, а лешоядите са ги намерили и са се отровили по хранителната верига, предполагат природозащитниците.

Районното управление на полицията в Котел образува предварително разследване по случая, а Окръжна прокуратура - Сливен, РИОСВ - Стара Загора, БАБХ - Сливен и Югоизточно държавно предприятие - Сливен предприеха законово предвидените действия съобразно своите компетенции, информират от "Зелени Балкани" и благодарят за бързата реакция, както и за бързата реакция на дежурния от 112.

Те припомнят, че три от лешоядите са дарени от правителството на Екстремадура, Кралство Испания, с идеята за възстановяване на българската популация. М5 – с име Враца, пристига от Испания през 2019 г. и е освободен в природен парк „Врачански Балкан“ през 2020 г. Х1 – Българ, пристига от Испания през 2020 г., освободен е в природен парк „Сините камъни“ през 2021 г., а L1 – Бай Иван, пристига от Испания през 2020 г. и е освободен в ПП „Сините камъни“ през 2021 г. А четвъртият е BE1 или Мичев - Боев, излюпен на 19 май 2021 г. на територията на Котленската планина и наричан от природозащитниците "нашето дете", чакано 30 години.

Отровите за един миг погубват безценни животни и труда на толкова много хора в България и чужбина, отдали се на идеята за възстановяването на вида, предупреждават от "Зелени Балкани". Оттам припомнят, че черният лешояд е консервационно значим вид, поставен е под защита със Закона за биологичното разнообразие (ЗБР), от 2002 г. Видът е включен в Червената книга на България, както и в Приложение No 3 към чл. 37 от ЗБР като защитен вид и в Приложение No 2 към чл.6, ал.1, т.2 и т.3 от ЗБР, като вид, изискващ обявяване на зони за защита на местообитания, чрез мрежата Натура 2000.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Котел се възстановява след наводнението
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!