Обратно към категорията

Деца от ромския квартал "Надежда" ще свирят с Парижката филхармония (ВИДЕО)

Добавено на: 16.02.2022 15:37
   

Четирима млади музиканти от ромския квартал „Надежда” в Сливен ще свирят в зала „Пиер Булез“ на Парижката филхармония. Събитието е след седмица – на 26 февруари. Съставът е част от проект на цигуларя Георги Калайджиев, който също е израснал в ромския квартал. 

След броени дни Сашо Георгиев, Цоньо Чолаков, Николина Николаева и Вели Дормушев отлитат за Франция. Там ще се включат в класически концерт със 120 младежи.

Сашо е на 15 и един от четиримата музиканти в състава. Свири на цигулка от 5 годишен „Баща ми беше певец и в оркестъра му имаше цигулар, известен в България. Той си е казал, че ако имам син, той ще е цигулар и не знам как се случи, и аз исках цигулката”, разказа Сашо

Другият цигулар 14-годишният Цоньо Чолаков свири от 4 години. „В началото гледах клипчета в ютуб как свирят и аз исках да пробвам. В началото тук ми беше урока при г-жа Кусева. Това е доста добър инструмент, чрез който мога да се изживявам и да направя нещо”, допълни Цоньо

Пътят от ромския квартал до Парижката филхармония е дълъг, но красив. Така ръководителят на децата Георги Калайджиев описва стъпките към успеха. За голямата сцена малките музиканти са открити от Първата дама на България Десислава Радева, разказа Калайджиев :

„Първият ни концерт беше с „Дианополис” в Ямбол. След това имахме покана от Софийска филхармония, които бяха изключително преживяване за нас”

А през проекта на Калайджиев „Музиката вместо улицата” за 14 години са преминали близо 300 деца от ромски произход.

Концертът във Франция се организира по проект DEMOS под  патронажа на президента на Франция Еманюел Макрон. Той ще е под диригентството на Ребека Тонг.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Благотворително: Вики отива на рехабилитация в Турция
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!