Обратно към категорията

Деца от Сливен участваха в открит урок, посветен на доброто

Добавено на: 17.02.2020 18:28
   

Директорът на ОУ „Братя Миладинови“ – Сливен Митко Митеви Илонка Толева, старши експерт по интегрирано обучение и специални училища в РИО Сливен присъстваха на уникален урок проведен с ученици от IIIв клас, с класен ръководител Марияна Паскалева. Открития урок бе на тема „Приобщи се човече – приобщи се към доброто“. Днешният 17 февруари се отбелязва като ден на спонтанните актове на доброта (Random Acts of Kindness Day) - една от новите инициативи на международните благотворителни организации.

Според училищният психолог Рая Попова този празник има глобално значение и се чества, независимо от националност, етническа принадлежност или религиозни убеждения. Тя е и инициатор на открития урок: „На този ден трябва да се опитаме да сме по-добри, мили и безкористни и то без да очакваме в замяна същото“. За начало на урока послужи въпроса къде живее доброто?В IIIв клас едно от децата е с решение на ТЕЛК, а още пет ползват обща подкрепа. По смисъла на наредбата за приобщаващото образование общата и допълнителната подкрепа за личностно развитие се осигурява в детските градини, в училищата и в центровете за подкрепа за личностно развитие. Подкрепата за личностно развитие се прилага в съответствие с индивидуалните образователни потребности на всяко дете и на всеки ученик. Приобщаващото образование е процес на осъзнаване, приемане и подкрепа на индивидуалността на всяко дете или ученик и на разнообразието от потребности на всички деца и ученици чрез активиране и включване на ресурси, насочени към премахване на пречките пред ученето и научаването и към създаване на възможности за развитие и участие на децата и учениците във всички аспекти на живота на общността.

По време на урока бяха използвани разнообразни ресурси – топки с емоциите, магнитни креативни дъски, карти „Приятелство“ за разрешаване на конфликтни ситуации. Картите „ПРИЯТЕЛСТВО“ бяха използвани като образователен инструмент за развитие на емоционална компетентност и повишаване уменията за решаване на конфликти при децата. Картите помагат на децата да разбират своите чувства, да проявяват емпатия и да развият необходимите умения за управление на своeто поведение при различни видове конфликти. Картите „ПРИЯТЕЛСТВО“ са разработени от професионалисти, работещи в различни образователни области. Те са създадени като интерактивен инструмент от Relationships are Forever Foundation – Малта, с цел да помагат на децата да се справят с трудни ситуации. Урокът включваше дидактични игри, дискусионни моменти, музикална пауза. Учениците бяха любопитни, развълнувани, съпричастни. Гостуваха психолози, ресурсни учители и образователни медиатори от СУ „Хаджи Мина Пашов“, СУ „Пейо Крачолов Яворов“, ОУ „Юрий Гагарин“ и ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Сливен.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Времето в Ямбол

Видео

Интервю с баба Дора от с. Шарково
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!