Обратно към категорията

Децата от "Музиката вместо улицата" откриват международен фестивал в Германия

Добавено на: 19.06.2022 08:00
   

Възпитаниците на проекта "Музиката вместо улицата" откриват международен фестивал в Германия, съобщават на Фейсбук страницата си педагозите от проекта.

Децата отпътуваха за побратимения на Сливен германски град Гера, където на 20 юни се открива фестивал, който се провежда ежегодно в деня на лятното слънцестоене – 20 юни, в сто града по целия свят. Тази година държавата - домакин е Германия, а честта да открие международното културно събитие е поверена на град Гера, с който Сливен поддържа културни връзки от десетилетия.

Програмата на младежки камерен оркестър „Музиката вместо улицата“ за встъпителното събитие на фестивала "Fête de la Musique" включва предимно класически творби, като емблематичния концерт за две цигулки от Бах, сюитата „Кармен“ от Бизе, Унгарски танц N 5 от Брамс, „Турски марш“ от Моцарт, както и по-малко познати на европейската публика творби - прочувствената „Севдана“ от българина Георги Златев-Черкин, концерта за китарно трио с обой от Педро Абрил Тирадо и др.

Солисти на концерта ще бъдат възпитаниците на проекта Цветелина Христова, Вели Дормушев, Динко Марков и Цоньо Чокалов.

Телевизионен екип от град Хайделберг ще заснеме концерта, за да го излъчи по немските и европейските телевизии на 2 август - деня, в който в Хайделберг се прави възпоменание за жертвите на ромския геноцид по време Втората световна война.

От 14 години световноизвестният цигулар Георги Калайджиев помага на деца в неравностойно положение с проекта си „Музиката вместо улицата“. Самият той е роден в ромското гето „Надежда“ в Сливен и благодарение на музиката и собствените си усилия от години е на световните музикални сцени. С децата работят единадесет специалисти с координатор музикалния педагог Радка Кусева.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Социални работници разнасят храна и лекарства на възрастните по домовете им
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!