Обратно към категорията

Документална изложба за българската книжовност откриха в Сливен

Добавено на: 22.05.2020 13:07
   

В Регионална библиотека "Сава Доброплодни" в Сливен е открита документална изложба за развитието на българската книжовност, съобщиха от културната институция.
Тя включва над 120 ценни издания за важните моменти от създаването на славянската писменост от светите братя Кирил и Методий през 855г. и разпространението й сред славянските народи, през книжовното дело на техните ученици и развитието й през вековете до наши дни. Значително място в изложбата е отделено на издания, разкриващи по-важни събития в живота на Кирил и Методий. Представена е най-старата българска азбука - глаголицата, създадена около 855г. от Константин-Кирил Философ. Представени са и издания за дейността на техните ученици Климент, Наум, Ангеларий, Горазд и Сава.


В изложбата са включени и редки и ценни документи, в които е отразена и оценката за делото им. Посетителите могат да видят уникално фототипно издание на прочутата "Хронография" на Константин Манасий, фототипни издания на "Царството на славяните" от Мавро Орбини, на първата печатна книга на ново6ългарски език - "Абагар", различни издания на "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски, "Житие и страдания грешного Софрония", "Мати Болгария" на Неофит Бозвели. Специално място е отделено на възрожденската книжнина, като са представени ценни старопечатни издания от фонда на библиотеката.
Изложбата може да бъде посетена до 30 май.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

60 години любов, разбирателство и подкрепа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!