Обратно към категорията

Дядо Владика на Трети март в Сливен: „Никой не трябва да реформира българския дух!“

Добавено на: 03.03.2020 16:25
   

Заупокойна молитва за загиналите и благодарствен мобелен за здраве и добруване отслужи Негово Високопреосвещенство сливенският митрополит Иоаникий на официална церемония послучай 142-годишнината от Освобождението на България. След служението той се обърна към гражданите, които бяха дошли на тържествения ритуал на централния площад „Хаджи Димитър“ в Сливен. „Трети март е дата славна и преславна, велика и превелика, изпълнена с много жертви. Ние, българите, съвременните граждани, трябва да въздадем достойно поклонение и почит към тези, които са загинали“, каза митрополитът. „Понякога хората, непознавайки Божия промисъл, мислят, че свободата е закъсняла. Никога не е късно. Защото силата на доброто никой не може да спре...Аз обичам Сливен, обичам България. Това винаги ми създава чувство на радост, на благодарност, на преклонение. Защото този народ при толкова страдания да побеждава, означава, че българският дух е непобедим. Никой не може и не трябва да реформира българския дух – той идва от вечността запазен, ние го съхраняваме и ще го предадем на бъдещето!“, подчерта дядо Владика.

По традиция ритуалът се проведе с военни почести и тържествено издигане на националния флаг. Гости бяха областният управител Чавдар Божурски, кметът на общината Стефан Радев, народните представители Мария Белова, Кольо Милев, Петър Петров, председателят на общинския съвет Димитър Митев, ръководители на държавни и общински структури.

„На този ден подновяваме нашия обет към България. Днес, когато отдаваме почит на нашите предци, поемаме обет и към нашите деца, че ще работим неуморно за просперираща България със съхранени духовни ценности, съхранена природа и с равни възможности за всички. Честит празник на всички свободни български граждани!“, каза в приветствието си към сливенци кметът Радев.

Венци и цветя бяха поднесени от митрополит Иоаникий, от министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева, гостите на церемонията, общински съветници, представители на политически организации, граждански и военно-патриотични съюзи, руските дружества в Сливен, директори на училища и ученици, дейци на културата и музейното дело, много граждани. 

 Тържеството за националния празник бе организирано от община Сливен, военно формирование 22 220 и Сливенската митрополия.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Времето в Ямбол

Видео

Трагедия в село Недялско
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!