Обратно към категорията

Епидемичната обстановка в Сливен и областта остава усложнена

Добавено на: 01.06.2020 15:34
   

Епидемичната обстановка в Сливен и областта остава усложнена. Сливенска област е сред активните в страната по отношение на разпространението на Ковид-инфекциите.  Данните, постъпили в Областния кризисен щаб, показват приблизително едно и също ниво на регистрираните случаи, с леко завишение: 44 са случаите на заболяването през май срещу 42 – през април.  Общият брой на заболелите от началото на епидемията до момента възлиза на 91 души. Сред тях са 13 медицински лица и 2 деца. За съжаление, 9 души изгубиха битката с коронавируса.

От началото на епидемията досега е била наложена домашна карантина на 5 503 лица, като 4 688 от тях са излезли, а 815 лица все още са под домашна карантина към 1 юни. Разпределението им по общини е следното: Сливен – 535 души, Нова Загора – 166, Котел – 55 и Твърдица – 59 души.  Осем са пациентите, настанени за лечение в болница. Очакват се резултатите от взети 23 проби, сред тях 8 проби са на хоспитализирани, 8 – на медицински персонал, 4 – контролни за излекуване и 3 – контролни за изписване.

Със заповед на министъра на здравеопазването, влязла в сила от 1 юни, отпадна задължителната 14-дневна карантина за влизащите в България от страните в ЕС, Сърбия и Северна Македония. Изключение са пристигащите от осемте европейски страни, в които все още има висока заболеваемост от Ковид-19 – Швеция, Белгия, Ирландия, Португалия, Испания, Малта, Италия, както и напусналото ЕС Обединено кралство – Великобритания и Северна Ирландия. За хората, които идват в България от тези осем държави, карантината продължава да важи.  Влизането от всички останали държави /извън ЕС, Сърбия и Северна Македония/ остава забранено. Областният кризисен щаб информира гражданите на Сливен и областта, на които след пристигането им от чужбина е наложена задължителна 14-дневна карантина и срокът й не е изтекъл към момента, че трябва да продължат стриктно да я спазват. Те подлежат на контрол за изпълнение на карантината независимо, че от 1 юни държавите, от които са пристигнали,  вече не са в списъка за задължително карантиниране.

Областният кризисен щаб призовава жителите на Сливен и областта да се придържат стриктно към противоепидемичните мерки, свързани със социалната изолация, физическата дистанция, носенето на предпазни маски за лице в закрити пространства и помещения, редовното миене на ръцете и всички останали мерки, разпоредени от министъра на здравеопазването.  „Личната дисциплина вече доказа, че е начинът заедно да ограничим разпространението на коронавируса и да се справим в епидемичната обстановка. Вярвам в отговорността на всеки един от нас и силно се надявам, че в скоро време Сливенска област няма да е сред активните в страната. Всички тези усилия са в името на здравето на децата, внуците, близките, приятелите и колегите ни и на нас самите“, коментира областният управител и председател на щаба Чавдар Божурски.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Стотици хиляди лева дължи санираща фирма за просрочие и липса на качество в Сливен
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!