Обратно към категорията

Фестивал на етносите, багрите и Котленския килим в Котел (ВИДЕО)

Добавено на: 01.08.2021 12:27
   

Фестивал на етносите, багрите и Котленския килим се състоя в Котел. Хиляди посетители от цялата страна се потопиха в бита на етносите, съжителстващи на територията на общината. Основната идея на фестивала е да обедини всички, живеещи в общината, като всеки представи своите обичаи, традиционна кухня и облекло.

Екипът ни направи обиколка. Ароматите на баници, чевермета, баклави и други традиционни за различните, но обединени етноси, се примесваха. На огромно пространство бяха устроени различни т.нар. къщи.


Една от атракциите във фестивала беше „Чатурата“. Това е каракачанската колиба, в която са живяли.
На фона на преливащата се музика посетителите на фестивала можеха да се насладят на майсторлъка на килимарите. Но как се случва магията? Необходим е стан, много умения и търпение.
Посетителите на фестивала бяха възхитени от преплитането на различните битове и обичаи. Малки и големи с радост се насладиха на атрактивните „Села на етносите“.
Паркът на фестивала посрещаше гостите с Българско село. От там се носеше аромат на прясно варена българска лютеница. Всеки имаше шанса да опита от нея.
Сред организаторите на фестивала на „Етносите, багрите и Котленския килим“ са Местните инициативни групи в общините Котел и Тунджа. Проявата е мост между поколенията и обичаите, мост между етносите, които заедно показват какво могат да правят, какви традиции имат и какво наследство ще оставят.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Трагедия в село Недялско
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!