Обратно към категорията

В Галатанското училище в Котел ще бъде представена книгата "Датираните котленски килими"

Добавено на: 01.11.2023 07:28
   

В Галатанското училище в Котел в Деня на будителите, 1 ноември, ще бъде представена книгата "Датираните котленски килими".

Представянето, организирано от Историческия музей, ще бъде в сградата на архитектурния паметник, част от обектите на музея.

Новата книга е продължение на „Котленските килими – по-силни от времето”, издадена през 2022 г.. В близо 200 страници Дора Куршумова споделя своите търсения и проучвания, които са резултат от изследване на автентични образци, живи срещи с килимарки, издирване на документални източници и др. Описани са модели, мотиви, композиции, както и процесите, свързани с тъкането, обучението на килимарките и др.

Настоящото издание представя над сто старокотленски килима, които се отличават със своята датировка, оставена от килимарките върху ценните образци. На различните килими е написана датата, годината на изтъкаването, създателката на килима или неговия собственик.

"При котленските килими много по-често от тъканите от други райони на страната има изтъкани имена и дати, казва авторката на книгата. Датата е свидетелство за годината, в която е изтъкан килимът, а името може да бъде на тъкачката, собственика или дарителя. При съставянето и изработването на надписите са участвали тогавашните даскали или граматици. Те определяли и отбелязвали мястото на буквите и цифрите върху килимената тъкан. Най-старите датирани килими са от първото десетилетие на 19-и век. Датирането продължава като традиция до първото десетилетие на двадесети век, когато килимотъкачките започват да работят в килимарски работилници или надомно с цел продажба на килима. През време, в което котленските килими са тъкани само за домашни нужди или чеиз, голяма част от тъкачките са били неграмотни. На това се дължат разкривените и разпокъсани надписи върху килимите."Източник: БТА


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Как се правят стрели за огъня на Сирни заговезни?
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!