Обратно към категорията

В галерия "Седем" бе сложено началото на Шестия пленер в Сливен

Добавено на: 13.08.2020 08:43
Снимки: Наблюдател
   

Началото на Шестия пленер на виното бе сложено в галерия „Седем“. Тази година той има странен надслов - „6 от 35“, точно като за шесто издание на една станала вече традиционна изява на група сливенски художници, сподели сайтът Наблюдател.

Благотворителните събития, които досега художниците инициираха, зарадваха много от жителите на града. Преди три години със средства, събрани от продажбата на създадените по време на четвъртия пленер средства, бе финансирана окачващата система и осветлението на галерия "Нова" в НХГ "Димитър Добрович" в града. Така художниците вдигнаха високо летвата и продължиха да си поставят високи цели, които да подобряват райони в централната градска част. На следващата година си поставиха "непостижимата" според тях цел - финансиране на изработка на графит, който да украсява училище в центъра на града. Целта беше да съберат 6000 лв., а в крайна сметка събраха 9600 лв. и така, освен графита, който радва възпитаниците на ОУ „Д-р Ив.Селимински“, художниците измислиха още една гениална идея - създаване на цветен кът в градската градина. Така след подкрепата от Дарителски кръг „За по-добро бъдеще на Сливен 2019“ в края на септември миналата година грейнаха буквите Сливен, под формата на пейки, а мащабен уъркшоп огласи събитието.

Шестият пленер на виното се очертава като още по-впечатляващ... и изненадващ. Творците вече бяха рисували с вино, после - с бои върху бъчви и кутии за вино, създадоха инсталации от обръчи за бъчви, нарисуваха множество 3 и 5-литрови бутилки. Виното на Винарска изба „Афузов“, която подкрепяше всички хрумки на творците до момента, явно ставаше за вдъхновител.

Тази година виното ще бъде само "муза", а крайната цел на пленера – необичайна. Художниците си поставиха за цел да създадат само една творба,но обща, с квадратура близо 9 квадрата. За целта всеки от тях трябва да сътвори 6 квадратни платна със страна 35 см, затова и пленерът носи това име - „6 от 35“, като за 6-ти пленер. А за да бъде предизвикателството пълно и творбата още по-интересна и неразгадаема, се включиха още творци. Този път попълнението е само от нежния пол. На първо място е Данелина Косева, която единствена ще рисува върху коприна, върху рамка от упоменатия формат. Габриела Стефанова е известна в града с водените от нея уроци „Арт и вино“. В предизвикателството ще се включи и Виктория Георгиева – Mouse, която след създаването на огромния графит, стана приятел на групата творци. Нека споменем и художниците, постоянни спътници на планера на виното – Кунчо Кунчев, Петър Кайраков, Антон Иванов, Димитър Кавръков, Веселин Дамянов-Вес, Пеньо Иванов, Сияна Петрова и Дора Куршумова. В края на август очакваме голямата обща изява....напук на кризата, на вируса, и на горещото лято.

Пленерът на виното се организира от фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен“. Инициативата е част от основната програма на ОДФ-Сливен. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот”.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

НАТОВСКАТА БАЗА Е ДАЛА НА СТРАЛДЖА ЕДИНСТВЕНО 400 ЛЕВА ЗА ЦВЕТЯ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!