Обратно към категорията

Гръцки килими, Село на здравето и ободряваща вишновка на Фестивала на етносите в Котел

Добавено на: 07.07.2022 12:43
   

Гръцки килими, Село на здравето и ободряваща вишновка са сред изненадите за посетителите на тазгодишното издание на Фестивала на етносите, багрите и котленския килим. Това каза в интервю за БТА кметът на община Котел Коста Каранашев. Най-мащабната културна проява на общината през лятото ще се състои в дните 29-31 юли, като хотелите и къщите за гости вече са заети, а организаторите очакват между 15 и 20 хиляди гости в трите фестивални дни.

„Фестивалът включва традиционно представяне на бита и културата в четири етнически села – българско, турско, каракачанско и ромско, каза кметът. Експозицията от килими е основна за фестивала, през тази година ще има и модели от съседна Гърция. Това, което забелязвам, е, че на Балканите, дори в килимите има много общи мотиви, фигури и палитрата от цветове е много близка. Килимите ще бъдат разположени между дърветата на парк „Изворите“, на този зелен фон, който създава уникалната атмосфера. Ще има демонстрацията на багрене, на тъкане.“

Обмисля се в тазгодишното издание да се оформи един своеобразен здравен кът или Село на здравето, каза още Каранашев. От общината имат намерение да поканят известната диетоложка д-р Людмила Емилова, която ще представи и лекция за здравословното хранене и начин на живот.

Огромна кукла, която ще бъде символична за фестивала, е сред атракциите през тази година. Тя е създадена на базата на старогръцкия мит за изкусната тъкачка Арахне, която Атина превърнала в паяк, защото се възгордяла с майсторството си и се сравнила с богинята.

Ободряваща вишновка от котленски вишни е другата изненада, която организаторите възнамеряват да направят запазена марка на фестивала. Вишновката ще бъде сервирана в шоколадова чаша, която после да се изяжда. Домашен сок от бъз ще бъде друго изкушение за посетителите.

За децата ще има детски кът, като освен занимания с аниматори са подготвени уроци за историята на Котел и на България.

Ще има още възстановка на клуб „Традиция“ – Сливен, които ще пресъздадат сцена от обирането на хазната от Алтанлъ Стоян, кукерско шествие, базар на занаятите. 


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

60 години любов, разбирателство и подкрепа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!