Обратно към категорията

Иновативна техника за извоз на дървесина въведе Югоизточното държавно предприятие

Добавено на: 29.08.2023 09:09
   

Югоизточно държавно предприятие в Сливен въвежда иновативна техника за извоз на дървесина, съобщиха от там.

Вчера на територията на Държавно ловно стопанство - Мазалат, се проведе демонстрация и обучение за работа със системата за извоз на дървесина Log Line. Тя е доставена след провеждане на процедура по ЗОП от “Югоизточно държавно предприятие” ДП гр. Сливен и ще се прилага за първи път в България. В обучението взеха участие горски служители от териториалните поделения на ЮИДП - Сливен и ИАГ, като демонстрацията и обучителната беседа бе проведена от представители на производителя на системата Log Line Йосеф Бухегер и Херман Виланд и д-р инж.Мартин Борисов. Проведе се и практическа демонстрация на терен, включваща инсталиране и извоз на дървесина, както и демонтаж на системата.

Системата Log Line представлява улей, по който се извършва спускане на дървесина по гравитачен път. Тя е максимално ефективна на дължина 100-300м, а монтажът й отнема сравнително кратко време, напр. 100м. се монтират за около 1,5 часа. Приложението на системата Log Line е много полезно при провеждане на отгледни сечи в райони с големи наклони и слабо развита инфраструктура, като позволява извоз на дървени секции с дължина до 5 м и диаметър до 30 см. Също така, при изграждане на системата няма нужда от направата на извозни пътища или технологични просеки. По този начин се предпазва теренът от ерозия, почвата от уплътняване и се избягват повреди на стоящите дървета при извоза. Горските служители от стопанствата споделят, че обучението е било изключително полезно, с оглед внедряването на технологията в България и богатия опит, който получиха от специалистите.

На срещи с областните управители на Ямбол и Сливен преди дни ръководството на “Югоизточно държавно предприятие” ДП град Сливен отчетоха спад на търсенето, поради презапасяване с дървесина и отбелязаха, че недостиг през зимния сезон не се очаква.

“Стопанствата в региона са организирани и са снабдени с противопожарна техника. От предприятието планираме закупуване на булдозер, който да се използва за областите Сливен и Ямбол  за изкопаване на противопожарни ивици около населените места. с цел обезопасяване на населението и съхраняване на имуществото им.”, сподели директорът Димчо Радев, който също отбеляза, че в област Ямбол се правят най-много залесявания и че лесокултурните дейности, изпълнявани в региона, представляват 50% от дейността в това направление на предприятието.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ПОРУТЕНО МИНАЛО: ДЕТСКИ ЛАГЕР СЕ РУШИ И ПУСТЕЕ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!