Обратно към категорията

Изложба на редки издания в Сливен

Добавено на: 27.05.2020 09:36
   

В навечерието на най-светлия български празник - 24 май, в централното фоайе на Регионалната библиотека "Сава Доброплодни" в Сливен бе открита документална изложба с над 120 ценни издания от нейните фондове. Чрез тях се проследяват най-важните моменти в развитието на българската книжовност от създаването на славянската писменост от светите братя Кирил и Методий през 855 г. и разпространението й сред славянските народи, през книжовното дело на техните ученици и развитието й през вековете до наши дни, научи ДУМА от директорката Росица Петрова-Василева.

Значително място е отделено на издания, разкриващи по-важни събития в живота на Кирил и Методий. Представена е най-старата българска азбука - глаголицата, създадена около 855 г. от Константин-Кирил Философ. Експонирани са материали, представящи фрагменти от книги, писани на глаголица и кирилица и в по-късните векове.

Може да се видят редки и ценни документи, в които е отразена оценката през вековете на великото дело на двамата братя и на техните следовници. Изложено е фототипно издание на прочутата "Хронография" на Константин Манасий, съвместно издание на гръцкото издателство "Милитос" и Ватиканската апостолическа библиотека. Интерес представлява библиофилското фототипно издание на "Царството на славяните" от Мавро Орбини, чийто оригинал е отпечатан през 1601 г. в град Пезаро на италиански език. Сред експонатите е фототипно издание на първата печатна книга на ново6ългарски език - "Абагар", издадена през 1651 г. от бъдещия католически епископ Филип Станиславов.  

Показани са различни издания на "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски, "Житие и страдания грешного Софрония", "Мати Болгария" на Неофит Бозвели. Специално място е отделено на възрожденската книжнина - ценни старопечатни издания от фонда на библиотеката.

В последния раздел са монографичните изследвания за значението на делото на Кирил и Методий през вековете, както и издания, чрез които се изразяват почитта и преклонението пред тяхното дело днес. 

Изложбата може да бъде посетена до 30 май.

duma.bg


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Потребители: „Колкото по-мътна е водата, толкова по-висока е цената!”
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!