Обратно към категорията

Измръзнаха прасковите и кайсиите в Сливенско

Добавено на: 01.04.2023 09:21
   

Ниските температури в нощта на 29-и срещу 30 март нанесоха поражения върху рано цъфтящите овощните насаждения от праскови, кайсии, череши и сливи. Това съобщи за БТА Коста Петров, председател на Сдружението "Българска праскова" в Сливен. Температурите са достигнали до минус 7 градуса в региона и това ще доведе до 100 процента пропаднали площи при ранните сортове, късните сортове са с до 50% повредени плодници, посочи Петров.

Мраз е сковал градините и по поречието на река Тунджа, но и по високите части. Студената въздушна маса е паднала върху цялата област. Петров допълни, че няма застраховки, защото такива се правят от средата на април.

Тепърва ще се оценяват щетите, но според Коста Петров състоянието на прасковите и черешите е много лошо.

Един от собствениците на градина в сливенския квартал ДЗС се е опитал да предпази дърветата чрез т.нар. дъждуване, за да запази температурата откъм цвета, както е практиката в Италия, но не е успял.

"Стопаните палиха бали слама, за да вдигнат температурите в овощните градини, но това помага, когато е паднала слана", каза пред репортер на БТА Димитър Андреев, кмет на село Гавраилово, където се провежда ежегодният празник "Златна праскова". Той също има прасковена градина.

Подобно застудяване на времето и щети по овошките в региона имаше през 2018 година, когато по поречието на река Тунджа температурите  паднаха до -17 градуса и при ранните сортове праскови имаше измръзване на близо 50 на сто от цветните пъпки.

В региона се отглеждат близо 70 на сто от прасковените насаждения в Югоизточна България. Според агростатистиката прасковите са около 16 хил. декара, около три хил. декара са насаждения със сливи и джанки, черешите са около осем хил. декара.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Социални работници разнасят храна и лекарства на възрастните по домовете им
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!