Обратно към категорията

Книга и изложба за котленските килими представят в навечерието на Деня на будителите в село Медвен

Добавено на: 28.10.2022 09:50
   

В навечерието на Деня на будителите и празник на град Котел в котленското село Медвен ще бъде представена книгата "Котленските килими по-силни от времето" на общественичката Дора Куршумова. Ще бъде показана и изложба с образци на котленски килими. Това съобщиха от пресцентъра на община Котел. Събитието е част от програмата за отбелязване на Деня на Котел - 1 ноември.

Организатори са съвременните будители от фондация „Орлица" и сдружение „За Медвен" в с. Медвен. Събитията ще се състоят в залата на местното читалище от 15:00 часа на 29 октомври . Общата цел на двете изяви е да припомнят красотата на котленските килими, които са тъкани преди години от сръчните ръце на медвенските килимотъкачки.

Сред събраните килими ще могат да бъдат видени образци, носещи името на фабриката на "Братя Бояджиеви", както и емблематични модели на килими, тъкани в котленския регион през втората половина на двадесети век. Посетителите на изложбата ще бъдат предизвикани да си припомнят празничното значение на килимите, както и да разпознаят моделите им.

Премиерата на книгата "Котленските килими по-силни от времето" се състоя на 17 септември в Музея на текстилната индустрия в Сливен в Европейските дни на наследството 2022. Книгата е богато илюстрирано издание, голям формат със снимки на автентични котленски килими, схеми за тъкане на различни модели, на моменти от живота на тъкачките и др. В близо 200 страници Дора Куршумова споделя своите търсения и проучвания, които са резултат от изследване на автентични образци, живи срещи с килимарки, издирване на документални източници и др. За първи път са включени рецепти за багрене на тъкани с естествени багрила от различни села в района. Описани са модели, мотиви, композиции, процесите, свързани с тъкането, обучението на килимарките и др.

Източник: БТА


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Овладяха пожара над Котел с участие и на хеликоптер
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!