Обратно към категорията

Коледарски групи от Сливенско отправиха виртуален поздрав за българите по света

Добавено на: 25.12.2021 09:30
   

Коледарски групи от Сливенско отправиха виртуален поздрав за българите по света, съобщиха от Обществен дарителски фонд - Сливен, които за втора година са инициатори на "Коледарски благослов от Сливенско за българите по света".
По този начин те опитват да достигнат до приятели и близки, независимо от местоживеенето им. Пожелават им здраве и благоденствие, целта е също да се популяризира фолклорното богатство на Сливенския край.
Участват коледарски дружини от читалища от Сливен и селата Панаретовци, Тополчане, Старо село, Крушаре, Ковачите и др. Клиповете са публикувани на страницата а ОДФ-Сливен във Фейсбук.
Идеята за витруален коледарски богослов се е появила, заради пандемията и невъзможността коледарски групи да минат по къщите. Заради локдауна, тогава много българи, живеещи в чужбина, не можаха да се приберат в България за празниците. От ОДФ са предложили на читалища от региона да изпратят видеа с изпълнения на техните коледарски групи.
Коледари все още има във всички села, пазещи българските традиции. Коледуването има за цел чрез магически обредни действия и слово да предпази хората от зло, да пожелае плодородие, да предскаже бъдещето на стопаните.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Две брутални убийства потресоха ямболски квартал
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!