Обратно към категорията

С кукерско шествие започна Регионалният събор "Маскарадни игри" в Желю войвода 

Добавено на: 11.02.2023 12:44
   
С шествие на кукерските групи днес започна традиционният Регионален празник „Маскарадни игри“ в сливенското село Желю войвода. Атрактивната проява се завръща след двегодишно прекъсване. В тазгодишното издание участват 12  самодейни състави от населените места в региона и страната.
 Официалното начало даде кметът на община Сливен Стефан Радев, който отбеляза, че тези прояви поддържат живи българския дух и традиции, и ще пребъдат във времето, благодарение на такива събори.
 „Поздравявам ви за старанието за запазване на родните традиции. Регионалният събор е символ на нашата любов към българските обичаи и съхраняването им през годините", заяви още Стефан Радев. 
Приветствие към участниците и гости отправи и кметът на селото Стоян Генов. Той благодари на Общината и на кмета за подкрепата, както и на всички участници в събора.
 Празникът на маскарадните игри е със състезателен характер. Традиционен е и се провежда всяка година в Сливенска община, със смяна на домакинството на селищата. Целта му е да стимулира процесите на проучване на маскарадната обредност, съхраняване и популяризиране на локалната и регионалната традиции. 
  Сред обичаите, които се представят днес, са „Бабинден”, „Кукувден”, „Джаркане на стрели“. Всички групи получават сувенир и диплом за участие, а за класираните на първо, второ и трето място са осигурени парични награди. Изпълненията на участниците оценява жури в състав: председател – доц. д-р Владимир Демирев – фолклорист и етнолог към БАН и членове- Добринка Славова - уредник в отдел „Етнография“ в РИМ „Д-р Симеон Табаков“-Сливен  и  Станка Иванова–хореограф.
Представянето на колективите се осъществява тематично в рамките  на традиционния годишен календар на обредния цикъл следните  категории:
 - зимна маскарадна обредност;
 - пролетна маскарадна обредност;
 -  лятна маскарадна обредност;
 -  семейна маскарадна обредност 
По време на събора ще се проведат конкурси:
- за най–точно възпроизвеждане на обред с подчертани специфики на фолклорната култура от съответното селище;
-  за най-точно възпроизвеждане на  фрагмент от обред;        
- за обредно облекло, маска, реквизит и вярната им реконструкция.
Организатор е Община Сливен, кметството на с. Желю войвода и НЧ „Даскал Димитър Димов 1908”. 

Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Зевзеци в Новозагорско село: Ако Байдън дойде и хоро ще му изиграем
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!