Обратно към категорията

МКБТХ – Сливен проведе превантивни дейности насочени към лица със специални потребности и техните родители  

Добавено на: 14.03.2024 10:44
   

По линия на надграждане на партньорските инициативи за превантивна работа с фокус обхващане на уязвими групи, на 12-ти и 13-ти март 2024 г., Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ), гр. Сливен съвместно с фондация „Инициатива съпричастност”, проведоха целенасочени превантивни дейности, насочени към лица със специални потребности и техните родители.

В рамките на инициативата се работи по превенция на всички форми на трафик на хора, като предвид актуалните тенденции при престъплението в област Сливен, се постави акцент върху сексуална и трудова експлоатация, както и върху новите фактори за въвличане в престъплението, рисковото поведение в интернет и опасностите в социалните мрежи и приложения за запознанства и чат.

Използвани бяха поредица от аудио-визуални продукти показващи връзките между трафика на хора и киберпрестъпността, с фокус набелязване и примамване на потенциални жертви, чрез манипулации и заблуди в социалните мрежи.

В процеса на работа с лицата със специални потребности специално внимание беше отделено на безопасните взаимоотношения, чрез специализиран наръчник даващ насоки относно вземането на предпазни мерки за безопасна връзка.

Родителите от своя страна получиха образователни наръчници с последователни насоки какви защитни мерки могат да предприемат, за да предпазят децата си от въвличане в трафик на хора, както и препоръки за безопасност от попадане в онлайн сексуална експлоатация. Всички специализирани наръчници са бредоставени на МКБТХ – Сливен от А21 България.

Беше поставен акцент вурху докладването на престъплението чрез Националната телефонна линия за борба с трафика на хора – 080020100. Специално внимание се отдели на това, че линията е безплатна, денонощна и могат да се подават сигнали анонимно в рамките на България и целия Европейски съюз. Хората с нарушения в развитието и с физически увреждания стават все по-често жертви на трафиканти с цел сексуална експлоатация, принудителна просия и фиктивни бракове.

 

 

 

 


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Зевзеци в Новозагорско село: Ако Байдън дойде и хоро ще му изиграем
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!