Обратно към категорията

Музеите в Котленско и Новозагорско днес ще останат затворени в знак на протест

Добавено на: 22.02.2022 09:41
   

Музеите в Котленско и Новозагорско днес ще останат затворени за посетители в знак на протест, съобщиха от културните институти.

Поради обидните, недалновидни и необмислени параметри на средствата, предвидени за развитие на нашите институти в подготвяния Закон за държавния бюджет за 2022 г., екипът на Исторически музей – Нова Загора се присъединява към националната стачка на музеите в България и преминава към ефективни протестни действия, съобщават на Фейсбук страницата си от музея в Нова Загора.

Вратите на музеите в Котел, Жеравна и Медвен ще бъдат затворени за посетители, съобщиха и от музейните обекти в Котленско.

Личният състав на музейните обекти в Котленско е 28 човека, днес те ще протестират в подкрепа на исканията на Независимата синдикална федерация „Култура“, каза пред репортер на БТА Стефан Иванов, уредник в Етнографския музей към Исторически музей - Котел.

Музеите в Сливен подкрепят исканията на синдикатите, каза за БТА Мария Салабашева от синдикалната организация на Регионалния исторически музей в Сливен. Музейните служители ще бъдат с лентички, а на входните врати ще бъдат поставени плакати, но няма да бъдат предприети ефективни действия. Ако бюджетът за култура не бъде променен, се обмислят ефективни протести през март.

Причините за протестните действия са ниските възнаграждения, каза Салабашева. Предвидените средства не са достатъчни за издръжка на музеите. Ниската посещаемост поради пандемията през последните две години също е ограничила приходите им.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

БАБА ДОРА ОТ ШАРКОВО, ВЪВ ВИДЕО НА РАДИО 999, ДОСТИГНАЛО ДО МИЛИОНИ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!