Обратно към категорията

В Музея на текстилната индустрия в Сливен ще бъде открита изложба, посветена на сливенските шевици

Добавено на: 13.04.2022 13:27
Снимки: БТА
   

В Музея на текстилната индустрия в Сливен ще бъде открита изложба  "Претворена орнаментика от украсата на традиционната носия в Сливенския край", съобщиха от музея.

Експозицията се състои от З8 художествени платна на художничката Дора Куршумова. Колоритът и писмото на традиционната сливенска шевица, неповторимите образи на пъстроцветните вадени престилки и витите гайтанени украси заживяват нов живот, сътворен от четката на художничката. Изследователските търсения на авторката в областта на традиционната ни култура се материализират чрез съчетаване на техниката на восъчния батик с акрил в характерната за нея стилистика и цветови съчетания. 

„Всички шевични орнаменти, които са ползвани в картините, са от шевици на ризи, събрани от селата от Сливенския край", каза за БТА Дора Куршумова.  Гайтанената украса също е от този район, въпреки че и мотивите, и шевиците са използвани като основа за фигурална композиция и не са в оригиналните цветове. "Опитах се да създам нещо като приказка или пейзаж, за да може, който се вгледа в картините, да си спомни нещо хубаво от миналото", обясни тя.

Изложбата ще гостува в Музея на текстилната индустрия до 10 юни 2022 г. 


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Историята на мъж, поддържащ паметника на загиналите руски воини в Освободителната война
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!