Обратно към категорията

В началото на 2022 г. ще отвори врати първият за последните двайсет години нов храм в Сливен - "Света Петка"

Добавено на: 14.10.2021 08:42
   

В началото на следващата година ще отвори врати първият от двайсет години насам нов храм в Сливен - "Света Петка". Това каза пред БТА отец Йоан Петров, предстоятел на църквата, която днес има храмов празник.
Дарителите, с чиято помощ се прави грубия строеж на храма, са уверили, че ще приключат с него до 10 декември. Обзавеждането му ще бъде със средства от Сливенската митрополия - клир, икони, кандила. Иконостасът и камбаните са поръчани в Украйна, а стенописите ще бъдат направени на по-късен етап. Новите камбани ще бъдат на автоматичен режим и ще се управляват електронно.
Повече от 20 години в Сливен не е строен нов храм, посочи отец Йоан. Последният е "Св. Цар Борис Покръстител", чието строителство започва през 2001 г. по инициатива на тракийското дружество "Лазар Маджаров". С новата църква храмовете в града стават общо шест, като най-старият е "Св. София" от 5-6 век, а други два - "Св. Николай" и катедралният "Св. Димитър" са строени паралелно около 1840 г.
Първата копка на "Света Петка" бе направена през 2008 г. с благословението на Сливенския митрополит Йоаникий, като мястото е в близост до т.нар. нови сливенски квартали, където няма православен храм. За построяването на новата църква многократно бяха инициирани дарителски кампании, в които се включиха с пари, доброволен труд и материали фирми, общински съветници, граждани.
Същинският строеж започна преди няколко години, като тогавашният предстоятел на храма отец Силвестър Янакиев организира редица дарителски инициативи. И в момента има кампания, която приема лептата на християните, каза отец Йоан. Неведнъж храмът стана обект на разбиване и кражби, при които бяха откраднати инструменти и строителна техника.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Как се правят стрели за огъня на Сирни заговезни?
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!