Обратно към категорията

Над сто коледарски песни и благословии от Сливенския край са събрани в две книги

Добавено на: 21.12.2021 08:38
   

Над сто коледарски песни и благословии от Сливенския край са събрани в две книги по инициатива на Обществен дарителски фонд /ОДФ/ - Сливен. Това каза в интервю за БТА Дора Куршумова от ОДФ. В едната от тях са обединени благословии и песни от 22 сливенски села, а другата включва 12 новозагорски населени места.
Благословиите са за всички персонажи, участващи в коледната обредност според тяхната професия или възраст. "Надявам се така да бъдат запазени обичаите в коледуването в това тревожно време, когато мечтаем новата година да е по-хубава от предходната, каза Куршумова.
Надяваме се традицията да остане жива и да се чуят хубавите благословии за плодородие, здраве на всяка къща. Коледарите са успявали да влизат във всеки един дом и да отправят конкретна благословия за стопаните."
В близкото до Сливен село Панаретовци традицията на коледуването е жива. Благодарение на местното читалище "Пробуда" и тази година дружина от шестнайсет момци ще обикаля от къща на къща с пожелания за здраве и берекет.
"Най-малкият е на 8 години, най-големият е на 22, като през тази година има много нови попълнения, разказа пред репортер на БТА Веселина Миланова, секретар на НЧ "Пробуда - 1938". Обикновено се прави всяка година коледуване по къщите." През миналата година, заради противоепидемичните мерки, коледарите са пропуснали да изпълнят обичая и традицията е била прекъсната, но през тази ще я изпълнят, като са се погрижили за безопасността.
Миланова посочи, че пандемията е затруднила читалищните дейности, но те са общували онлайн, за да не се прекъсва изцяло връзката и читалищните самодейци да запазят кондиция. Те се събирали на малки групи или в читалищния салон, където може да се пази дистанция.
В читалището на Панаретовци има още и лазарска група, танцов състав, а сега се подготвят и за кукерски празник.
За втора поредна година от Обществен дарителски фонд в пандемичните условия отправят виртуални коледарски благословии за българите по света. Миналата година в този поздрав са се включили над девет читалища от Сливенско в рамките на инициативата "Коледарски благослов от Сливенско и Новозагорско за българите по света". Тази година в поздрава ще се включат и коледарите от село Панаретовци.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Проверка на прокуратурата не посочи виновни за натровените ученици в Дражево
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!